FOTO, VIDEO: Konačna procena - na Terazijama protiv Rio Tinta protestovalo oko 50.000 građana

Arhiv javnih skupova objavio je novu konačnu procenu od 50.000 učesnika protestnog skupa protiv rudnika litijuma na Terazijama prošle subote.
FOTO, VIDEO: Konačna procena - na Terazijama protiv Rio Tinta protestovalo oko 50.000 građana
Foto: 021.rs

Navode da su 10. avgusta uradili preliminarnu procenu posećenosti protesta od približno 40.000 ljudi, i to na osnovu foto i video materijala koji su u tom trenutku posedovali, a da su novu procenu uradili nakon što su dobili dodatne snimke.

Arhiv kaže da su uvidom u sav prikupljeni materijal ustanovili da je ukupna površina pokrivena demonstrantima iznosila u maksimumu oko 26.000 kvadratnih metara, što je više nego što su procenili prve večeri.
Objašnjavaju i da su sada u mogućnosti da na dodatnom materijalu precizno uzorkuju gustinu skupa na više mesta, tako da su izračunali prosečnu gustinu od 1,8-1,9 osoba po kvadratnom metru.
 
"Pomnoženo sa ustanovljenom površinom, to daje broj od 47.000-49.000 prisutnih koji mogu da se vide na snimcima. Kada ovome dodamo ljude u pasažu prema Nušićevoj ulici i Bezistanu, koji se ne vide na snimcima, kao i nekoliko stotina onih koji su stajali raštrkani van glavnine okupljene mase, broj okupljenih možemo zaokružiti na oko 50.000 ljudi, u momentu najveće brojnosti koja je pokrivena dostupnim snimcima", navodi se u saopštenju Arhiva javnih skupova.
 
 
Oni su se osvrnuli i na druge procene veličine ovog skupa koje su se čule u javnosti proteklih dana, i to MUP-a o 24.000-27.000 učesnika i Pokreta Kreni-Promeni o najmanje 119.000 ljudi.
 
"Procena MUP-a navodno je dobijena uz pomoć softvera, ali nije rečeno u kom trenutku niti na temelju kog materijala. Ima osnova za pretpostavku da se ta procena odnosi na vreme najavljenog početka protesta oko 19 časova, ali broj prisutnih se posle toga praktično duplirao, pa smatramo da bi bilo profesionalno da i MUP izađe sa korekcijom svoje procene. Procena Pokreta Kreni-Promeni zasniva se na pretpostavljenoj prosečnoj gustini od 4 osobe po kvadratnom metru na čitavoj površini. Nerealnost ovakve paušalne pretpostavke Arhiv javnih skupova dosledno dokazuje strpljivim merenjem svakog većeg javnog skupa. Maksimalna lokalna gustina koju smo izmerili ispred bine na beogradskom protestu protiv Rio Tinta iznosila je 3,2 osobe po kvadratnom metru, dok je prosečna vrednost na celoj površini daleko ispod toga" kaže iz Arhiva.
 
 
Oni su dodali i da se protest pod nazivom "Rudnika neće biti" od 10. avgusta ne samo najveći skup u ovoj godini, nego se nalazi među deset najvećih javnih skupova na otvorenom u istoriji Beograda.
  • G

    17.08.2024 09:06
    G
    Nije bitan broj Gradjana vec dali su upotrebljivi! Ovi sto su bili sigurno nisu jer da jesu odavno bi bilo sta Promenili! Nakon 12 godina ovakve vlasti jednog coveka…nema mesta šetnjama i govorima!
  • Storno

    16.08.2024 19:53
    Crnogorski popis
    Ovaj Arhiv javnih skupova broji brzo kao Crnogorci za popis. Trebalo im je nedelju dana da izbroje ono što su brojali prvi dan i da tu cifru dva puta uvećaju.
    Postavlja se pitanje kada su grešili ili lagali onda ili sada i da li im se može verovati?
    Vidimo svi da mnogi sa naše strane sada prelaze na stranu Vučića pa se pitam da li je procena od 50.000 posle nedelju dana u stvari nova kompromitacija protesta kao što je bilo ono sa prugom.
  • Nenad

    16.08.2024 12:07
    Oskar kaže da je bilo 10.000 ali zato na dočeku olimpijaca koji čute kao p... kao da se to njih ne tiče je bilo 50.000.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija