EU apeluje na Srbiju da poštuje prava onih koji su pobegli od rata

Evropska unija apelovala je na Srbiju da poštuje evropske i međunarodne standarde u odnosu na ljude koji su pobegli od rata.
EU apeluje na Srbiju da poštuje prava onih koji su pobegli od rata
Foto: 021.rs
EU je na taj način prokomentarisala odluku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da po drugi put odbije stalno nastanjenje ruskoj državljanki Eleni Koposovoj.
 
Koposova je odbijena pod kratkim obrazloženjem da bezbednosna služba raspolaže podacima koji predstavljaju smetnju za odobrenje njenog zahteva.
Portparol EU je na pitanje Radija Slobodna Evropa ocenio da Srbija ima legitimno pravo da uzme u obzir zabrinutost za nacionalnu bezbednost prilikom izdavanja boravišne dozvole stranim državljanima, ali da to ne bi trebalo da rezultira ograničavanjem slobode izražavanja i mirnog okupljanja stranih državljana.
 
"Srbija bi trebalo da potvrdi svoju posvećenost poštovanju evropskih i međunarodnih standarda ljudskih prava u odnosu na one koji su pobegli od rata. Podsećamo da bi se ruski građani mogli suočiti sa ozbiljnim rizicima kada se vrate u Rusiju zbog svog kritičkog stava prema toj zemlji i njenom agresorskom ratu protiv Ukrajine", navodi se u odgovoru EU.
Elena Koposova se sa mužem i dvoje dece doselila u Srbiju krajem 2019. godine.
 
U februaru 2024. godine su nadležni organi odbili da daju Koposovoj stalno nastanjenje, koja je do tada imala dozvolu za privremeni boravak. Naloženo joj je da u roku od 30 dana napusti Srbiju, pod obrazloženjem da predstavlja "neprihvatljiv bezbednosni rizik".
 
Ipak, nakon medijske kampanje i peticije koju su pokrenuli građani, MUP je usvojio njenu žalbu i odobrio joj privremeni boravak.
Koposova je rekla da ne zna koji bi tačno mogao biti razlog za ovakvu odluku, ali da pretpostavlja da ima veze sa javnim pismom koje je potpisala protiv ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.
 
Srbija je počela da ukida gostoprimstvo pojedinim ruskim državljanima i državljankama polovinom 2023. godine, nakon što je tadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin stavljen na "crnu listu" SAD, između ostalog, zbog veza sa ruskim zvaničnicima.
  • Goran

    17.08.2024 10:28
    Ima li kraja vašem bezobrazluk? Zanimaju vas ljudska prava Rusa kod nas i to samo jedne porodice od nekoliko hiljada,a u opšte vas ne zanimaju ljudska prava Srba na KIM.Odvratni ste.
  • Nikola

    17.08.2024 10:23
    Koliko ste Rusima poštovali ljudska prava osim što im oduzimati imovini,zabranjuje te ulazak u zemlje EU,a nama držite lekciju? Da li ste vi normalni?
  • Ce

    17.08.2024 09:52
    Oni su rusima totalno zabranili ulazak u njihove zemlje a nas savetuju..ko je ovde lud

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija