Stejt Department: Lažne sve tvrdnje o mešanju SAD u proteste u Srbiji

Američki Stejt department saopštio je da je lažna svaka tvrdnja da se SAD meša u proteste u Srbiji ili da podržava protesne pokrete usmerene protiv Vlade Srbije.
Stejt Department: Lažne sve tvrdnje o mešanju SAD u proteste u Srbiji
Foto: 021.rs
"Ne čudi nas što je Rusija, nasuprot tome, instrumentalizovala proteste da bi ostvarila svoju agendu u Srbiji, kao što to čini širom sveta", navodi se u odgovoru portparola Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa (RSE).
Reakcija SAD usledila je nakon što su predstavnici vlasti u Srbiji optužili neimenovane zapadne države da podržavaju ekološke proteste protiv iskopavanja litijuma, na kojima su se proteklih sedmica okupile desetine hiljada građana.
 
Optužbe protiv Zapada da stoje iza protesta u Srbiji uputio je i Kremlj, a potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin je u Moskvi zahvalio ruskim bezbednosnim strukturama "na upozorenju o pripremi masovnih nereda i pokušaju državnog prevrata", navodi RSE.
U Stejt departmentu poručuju i da je stav SAD o Aleksandru Vulinu "dobro poznat". On je od jula 2023. pod američkim sankcijama, pored ostalog, zbog veza sa Kremljom.
 
Povod za nedavne masovne proteste u Srbiji je najava otvaranja rudnika litijuma međunarodne kompanije Rio Tinto u dolini reke Jadar na zapadu zemlje – zbog bojazni dela građana da bi taj projekat mogao imati negativne posledice po životnu sredinu.
Stejt department u odgovoru za RSE ocenjuje da su miran protest i pravo građana da demonstriraju i slobodno govore važan deo demokratije, uz podsećanje i na stav američkih zvaničnika da je "na srpskom narodu i njegovim izabranim liderima izbor šta raditi dalje sa resursima litijuma".
 
"Verujemo da ovo Srbiji pruža izuzetnu priliku, pod uslovom da se poštuju ekološki standardi i najbolja svetska praksa. To je odluka koju treba da donese Srbija", zaključuje Stejt department.
  • Milan

    17.08.2024 20:17
    Pazi
    Da vam poverujemo he...
  • Драган

    17.08.2024 19:15
    лажу
    Ма да, лажу на предобре, преподобне и богобојажљиве американце, сироти они. лажу и да су нас они бомбардовали, сатанизовали, уништавали економију, уводили санкција, разарали инфраструктуру, изоловали, отимали територију, ма све лажу на преподобне и богобојажљиве американце.
  • BGD 011

    17.08.2024 16:44
    Necete kopati
    Ali sam Vucuc pomenu zapadne zemlje, Britaniju i Ameriku da organizuju demonstracije i njegovu smenu... Nemce ne spominje jer sa Solcom je potpisao dogovor da kopaju litijum u Srbiji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija