"Jedna od najznačajnijih knjiga za srpski narod": Vukov Rječnik prodat za 215.000 dolara

Prvo izdanje "Srpskog rječnika" iz 1818. godine čiji je autor Vuk Stefanović Karadžić prodato je na aukciji za 215.000 dolara, a kupac je želeo da ostane anoniman.
"Jedna od najznačajnijih knjiga za srpski narod": Vukov Rječnik prodat  za 215.000 dolara
Foto: Pixabay
Kako piše Blic, ta knjiga bila je ponuđena na sajtu čikaške aukcijske kuće Hindman koja se, između ostalog, bavi aukcijom retkih knjiga.
 
Kako prenosi Blic, u Srbiji postoje 24 primerka "Srpskog rječnika" koji se čuvaju u bibliotekama u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Subotici.
"Istoričari i lingvisti smatraju da je država trebalo brže da reaguje i otkupi Rječnik ponuđen na aukciji. Njihov predlog je da bi to izdanje trebalo da završi u Vukovoj zadužbini u Tršiću koja nema tu srpsku lingvističku relikviju", preneo je Blic.
Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Boško Suvajdžić ocenio je da je ta knjiga jedna od najznačajnijih za srpski narod.
 
"Naš čuveni akademik, filolog i lingvista Pavle Ivić rekao je za Vukov Rječnik da je on prelomna knjiga naše kulture i da je njena vrednost neprocenjiva. Isto su mislili i drugi naši naučnici, ali i književnici. Laza Kostić je Vukov Rječnik držao na stolu, a Milutin Bojić ga je nosio sa sobom tokom golgote Prvog svetskog rata i povlačenja preko Albanije", rekao je Suvajdžić za Blic.
  • Цонтесса

    18.08.2024 21:17
    Еј, моји Срби...
    Али нека се крка за славу.
    Култура и историја нације су споредна и врло ствар.
  • Вучји брлог

    18.08.2024 18:15
    Дан када је Рјечник објављен је дан када је српски језик са неколико стотина хиљада речи сведен на језик он неколико хиљада речи.
  • Vesna

    18.08.2024 16:13
    Kao Vukov saradnik, Slovenac Jernej Kopitar je vrlo zasluzan za ovaj recnik. On je Vuka savetovao i pomogao mu :

    da prikuplja reči narodnog govora kako bi izdao Prvi srpski rečnik
    da objavi prvu gramatiku srpskog jezika
    da prikuplja a zatim objavi narodne umotvorine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija