Zašto mladi beže sa ovih prostora čim im se ukaže prilika?

Mladi beže sa ovih prostora čim se ukaže povoljna poslovna prilika.
Balkanski region je poslednjih godina teško pogođen odlaskom mlađe generacije. 
 
Prema podacima nemačke Savezne centrale za političko obrazovanje, gotovo svaki treći stanovnik Severne Makedonije sada živi u inostranstvu. Još gora situacija je u Albaniji i Bosni i Hercegovini, gde udeo iseljenika u ukupnoj populaciji iznosi oko 42, odnosno 50 posto, piše Dojče Vele.
Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava smatra da ekonomski napredak sam po sebi neće rešiti problem odlaska – i skreće pažnju na problem koji se često zanemaruje na Zapadu.
 
"Najveći izazov za mlade ljude u regionu je nesigurnost. Ona proizlazi iz nedostatka poverenja u institucije i nedostatka vladavine prava u zemljama. To ih zabrinjava", kaže ona za Dojče Vele.
 
Zaista, politička situacija na Balkanu je nesigurna i 30 godina nakon ratova u Jugoslaviji. Srbija se spori s Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Hrvatskom, Hrvatska sa Crnom Gorom, a i između Severne Makedonije, Albanije i Grčke su se tenzije nedavno pojačale. Radi se o nacionalizmu, suočavanju s prošlošću i pravima političkih manjina. Problemi su stari, pretnje aktuelne.
"Mladi ljudi ne žele da žive u zemlji u kojoj se svakodnevno izveštava o mogućem izbijanju rata. Ne žele da žive u zemlji u kojoj je klima prožeta glasinama da svi rade protiv nas i da neprestano moramo da se branimo", kaže Todorović.
 
Srbija zaslužuje posebno poglavlje. Tu se uz sveprisutan nacionalizam dodaje i autoritarna vlast predsednika Aleksandra Vučića. On ima velik uticaj na pravosuđe, medije i Srpsku pravoslavnu crkvu. Vučić takođe koristi nejasne etničke odnose na Balkanu. Todorović optužuje vlasti da za političke svrhe iskorišćavaju "traume koje još uvek vladaju u regionu".
 
Šta učiniti kako bi mladi iz jugoistočne Evrope ostali i svojom mladalačkom energijom pomogli izgradnji svoje zemlje? Potrebno je više vladavine prava i manje nacionalizma, smatra Todorović, prenosi Dojče Vele.
  • Dejan

    22.08.2024 06:31
    Odlaze jer I'm ovde obecavaju dobru platu,a od toga nista,uglavnom motanje kablova I sl.Komsija ceka posao ba birou vec 15 godina I niko ga nezove a na zapadu bi mozda cekao 5 dana I tamo ko na birou stalno dobija naknadu
  • Drum

    21.08.2024 19:42
    Zašto?
    Zato što...
    1. Plata, na našim prostorima retko ko ima platu dovoljnu za normalan život. Može se preživeti, ali svaki dinar moraš kalkulisati. Ja prvi ne očekujem da živim na "visokoj nozi", ali neću ni da kalkulišem svaki dinar.
    Ja ovde kao inžinjer imam 800€, kumovi u Nemačkoj imaju 1800+2200€. Ja ovde da ne živim sa roditeljima još uvek, platio bih stan, režije, hranu i razno ostalo bi mi možda 100€, ako i toliko. Dok oni tamo sa 1200€ pokriju kiriju i režije, za hranu još nekih 300-400€. Ona druga plata ostane im cela za trošenje za razno. Ja ne očekujem da kupim auto od 100.000€ za godinu dana. Ali ne mogu ni onaj od 30.000€ za 5 godina. Dok oni su uzeli auto od 20.000€ za godinu i po dana.

    2. Nepoštovanje poslodavaca, ponašanje poslodavca je kao da smo došli da mu otmemo novac, a ne zaradimo. Koliko god se trudio i prihvatao sve zadatke, opet nisi dobar.

    3. Nesigurnost na poslu, možda nije ni vani velika sigurnost na poslu, ali bar ima veći izbor poslova.

    4. Cene u prodavnicama, kod nas odem u trgovinu skupi se neke bede u kesici, to bude 20-30€. Dok kada sam bio u Minhenu, kupio sam punu kesu, bilo je 20€. A velika je razlika primanja ovde i tamo. Jeste tamo veća kirija, režije, ali plata je srazmerna troškovima.

    5. Onaj ko voli tehniku, kod nas prodavci nas pljačkaju. Evo recimo grafička kartica, kod nas je 450€, a u inostranstvu ista košta 350€.
  • Novopalančanin

    21.08.2024 13:41
    Ovo više nije emigracija, ovo je evakuacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.