Polovina vozača stradalih u udesima nije koristila pojas

Agencija za bezbednost saobraćaja ponovo je ukazala na važnost vezivanja pojasa.
Polovina vozača stradalih u udesima nije koristila pojas
Foto: Pixabay

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković rekao je za Tanjug da samo prošle godine od 268 poginulih vozača u putničkim automobilima polovina nije koristila sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

"Takođe, od 80 poginulih putnika dve trećine nije vezalo pojas u trenutku saobraćajne nezgode kada su izgubili život", dodao je on.
 
Koković naglašava da je Agenciji upravo zato cilj da građanima omoguće da kroz simulator prevrtanja i čeonog sudara osete i vide koliko taj sigurnosni pojas zaista ima ulogu i značaj u spasavanju života.
Prema njegovim rečima, simulatori su jedan od načina da se podigne procenat upotrebe sigurnosnog pojasa u Srbiji, posebno zato što takvo iskustvo ostavlja veoma veliki utisak.
 
"Naša merenja su pokazala da napred - vozač i suvozač koriste pojas u 85 odsto slučajeva, a pozadi, na zadnjem sedištu, tek svaki peti putnik, odnosno 20 odsto njih, čak i manje", rekao je Koković.
 
Prema rečima Kokovića, cilj Agencije je da u skladu sa Strategijom bezbednosti saobraćaja, više od 95 odsto vozača, suvozača i putnika koristi sigurnosni pojas.
 
"Samo na račun sigurnosnog pojasa u Srbiji godišnje izgubimo više od 120 života, recimo na nivou jedne godine pogine, poslednjih nekoliko godina gine oko 500 ljudi", rekao je on i naglasio da veruju da će se samo zahvaljujući upotrebi sigurnosnog pojasa spasiti veliki broj života.
Koković kaže da veruje i da će novi zakon o bezbednosti saobraćaja, o čijoj izradi je doneta odluka, posebnu pažnju obratiti na pojaseve.
 
"Kazna za one koji ne koriste sigurnosne pojaseve u Grčkoj je 350 evra, dok je u Srbiji daleko manja odnosno do 5.000 dinara", rekao je Koković.
  • Pićuka

    19.08.2024 13:13
    Ima ona "anegdota" iz prijateljske države. "Slupali se Muja i Haso i to fatalno. Haso se nije veza i neda se prepoznati. Mujo bio vezan i izgledao ko živ". Nekada ništa ne pomaže ali vezujte se, uglavnom pomogne.
  • nije nešto

    19.08.2024 10:45
    Mindeđ
    levo koji su koristili a desno od staze oni koji nosi.
  • The Lalosh

    19.08.2024 09:12
    Prirodna selekcija
    Surovo, ali na žalost tako je.
    Kao što se vidi iz komentara, svest je na nivou primata iz džungle.
    Tako i voze, prelaze ulicu, pružne prelaze...
    Ono što sami iz svog iskustva ne dožive i daj bože prežive, nije se desilo...
    Džaba priče, džaba slike, džaba video... Džaba osakaćeni i poginuli...
    Najgore je kada vozi kroz zonu usporenog saobraćaja pun gas i na dobronameran savet da uspori jer će nekoga da povredi, ili ubije... kaže mi: Šta to tebe briga, ja ću za to da odgovaram.
    Ako je to normalno, dobrovoljno se javljam da budem nenormalan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija