Prosvetari kreću u "beli štrajk" i neće upisivati ocene: "Ili zaštita ili će svi biti odlikaši"

Nezavisni sindikat prosvetnik radnika Srbije kreću u "beli štrajk" koji podrazumeva neupisivanje ocena u dnevnik, poručujući da će nastavnici biti zaštićeni ili će svi učenici biti odlikaši.
Prosvetari kreću u "beli štrajk" i neće upisivati ocene: "Ili zaštita ili će svi biti odlikaši"
Foto: 021.rs
NSPRS poručuje da neće dozvoliti da predstojeća školska godina počne i završi se kao prethodne dve, koje su bile obeležene nasiljem.
 
Iz tog razloga, prosvetari 2. septembra započinju "beli štrajk", koji, kako kažu, žele da utiču "na donosioce odluka da konačno preduzmu odgovarajuće mere u cilju suzbijanja nasilja u školama".
Dodaju da je ova akcija "samoodbrana nastavnika dok ih propisi i nadležne institucije ne zaštite na adekvatan način".
 
Ukazuju na to da su ocene najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja, zbog čega će ih ukinuti dok ne budu zaštićeni prihvatanje zahteva koji su još 2022. godine izneli predstavnicima vlasti.
"Do 11. oktobra nećemo upisivati ocene u Es dnevnik. Ako do tada ne budu usvojeni naši zahtevi, svi učenici će dobiti ocene odličan 5, što će biti jedine i zaključne ocene na polugodištu ukoliko vlast ni do tada ne izmeni propise na zahtevani način", navode u NSPRS.
 
U sindikatu traže definisanje novih krivičnih dela i sankcija u vezi s nasiljem u školi, uvođenje mogućnosti momentalne suspenzije nasilnih učenika iz nastave i ukidanje anonimnih prijava prosvetnim inspekcijama.
 
"Očekujemo razumevanje i podršku kolega, učenika i roditelja. Pozivamo ih da nam se pridruže u ovoj borbi za škole u kojima će svi koji ozbiljno i odgovorno rade biti adekvatno ocenjeni, plaćeni i sistemski zaštićeni od nasilja. Ukoliko to nije želja ovog društva – neka svi budu odlikaši, jer bezbednost nema (o)cenu", zaključuju u Nezasivnom sindikatu prosvetnih radnika Srbije.

Komentari 53

  • Gojko

    20.08.2024 08:30
    Gojko
    Prosvetari su izgubili sav kredibilitet jer su se stavili u sluzbi AV i SNS umesto uz Narod koji ih placa za veliki nerad! Eto vam AV pa vadite oci sa njime!
  • Ana

    19.08.2024 21:56
    U čemu je tačno razlika? Svi su i tako već sad odlični - tako je najjednostavnije, a roditelji se onda ne bune što ništa ne radite.
  • Michael

    19.08.2024 16:35
    Hmmmm
    Krace od ovoga ne moze...najpre ih rasturiti,po modelu koji je najprihvatljiviji(u nasem slucaju nacionalizam),zatim im na kasicicu davati malo Santa Klausa,malo noci vestica,malo svetog Valentina...kada ovcice osete da vuka nema,prilaze same...cute I pasu...oni nam svakodnevno salju po kasicicu "zapadne demokratije" I mi srecni do neba,sisamo se sami...kada budemo shvatili da smo mi gospodari svoga zivota i svoje otadzbine,mozda nesto I uradimo...a do tada,radujmo se svim novotarijama jer tako se najmanje misli o sebi samom...a teme sustizu jedna drugu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.