Institut o privođenju naučne saradnice: Na naučne radove odgovara se naučnom polemikom

Institut za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) Univerziteta u Beogradu osudio je privođenje naučne saradnice Aleksandre Bulatović zbog projekta "Jadar".
Institut o privođenju naučne saradnice: Na naučne radove odgovara se naučnom polemikom
Foto: 021.rs
Kako je objavljeno, Institut je uznemiren zbog toga što je Bulatović bila pozvana u policiju zbog navodnog "pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja", a povodom javnog protivljenja realizaciji projekta "Jadar".
Taj institut je naveo u saopštenju da su tokom proteklih dana često upućivane pretnje naučnicima zbog njihovih stavova u vezi sa kopanjem litijuma.
 
Podsećaju da su naučnice i naučnici IFDT-a u svojim javnim istupima naglašavali neophodnost stručnog dijaloga o projektu "Jadar". 
"U tom kontekstu, zabrinjavajuće je da su brojni članovi naučne zajednice primili pretnje i bili javno napadani zbog svojih stavova i nalaza istraživanja objavljenih u naučnim časopisima. U akademskom svetu važi pravilo da se na naučne radove odgovara naučnom polemikom", stoji u saopštenju.
 
Upućen je poziv nadležnim organima da omoguće društveni dijalog zasnovan na naučnim nalazima i neometano ostvarivanje građanskih prava.
  • Neko

    21.08.2024 12:26
    ?
    Ako je pozvana na razgovor zbog stava protiv vlasti i eksploatacije litijuma (kao što tvrde pametnjakovići koji huškaju i provociraju),zašto nisu svi učesnici protesta pozvani na razgovor(jer su svi na protestu protiv)?Drźava je do sada bila uzdržana i nije intervenisala na šta ima pravo.Zato ne lupajte gluposti.
  • Novosađanka

    20.08.2024 20:15
    Privodjenje ljudi zato sto nemaju isti stav kao vlast prema ideji prodaje države strancima i ekološkog i generalnog uništenja svih nas je početak fašizma.
    Sve to negiranje volje naroda, pretnje i batinanje policijom naroda samo zato što ne żele ekološko uništenje, sprovodjenje volje vlasti silom gde se svako suprotno mišljenje proglašava "izdajom" vec ne definicija fašizma. To ne sme da se dozvoli.
  • Portir

    20.08.2024 15:57
    Ne postoji razlog, osim prostog nestrpljenja i izbegavanja polemike o zadatoj dilemi, da se preti promenom ustavnog poretka ili nasilnom smenom vlasti. Dijalog nije "ja sam rekao sta mislim, a svi vi ostali ste korumirani lopovi, izdajice i sendvicari". Dijalog, razgovori, dokazi, iskustva je jedini nacin da izadjemo iz ovog corsokaka. Ako sadasnji sastav Skupstine ne ume ili ne zeli da formira strucnu komisiju od 15-tak osoba rudarske, medicinske, geoloske, veterinarske, poljoprivredne, hemijske, geohirldroloske i bioloske struke, konsenzusom opozicije i rezima (na isti nacin na koji se bire porota u USA) raspistiti sadasnje poslanike, pa birati neke pametnije i mudrije dorasle sadasnjem trenutku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija