VIDEO, FOTO: Koliko je ljudi bilo na novim protestima protiv Rio Tinta?

U Srbiji je počeo drugi krug protesta protiv namere kompanije Rio Tinto da se u dolini Jadra iskopava litijum.

U ponedeljak su skupovi bili u Valjevu, kao i u Ivanjici, dok je u Prijepolju organizovana protestna vožnja.

Arhiv javnih skupova navodi i da se i ovaj put radi o masovnijim skupovima.

Arhiv beleži da je u Valjevu protest održan po drugi put u poslednjih mesec dana, i ovom prilikom je u njemu učestvovalo skoro 2.000 građana, što bi u odnosu na broj stanovnika u Beogradu oko 49.000 ljudi.

U Ivanjici je protest održan prvi put, a prisustvovalo mu je 350 ljudi, što bi u slučaju Beograda bilo oko 43.000 ljudi.

U Prepolju je u autokoloni bilo oko 70 vozila.

Proteklih mesec dana u Srbiji je održano oko 50 protesta, od koji su mnogi bili rekordni po broju prisutnih u poslednjih nekoliko decenija. U Novom Sadu je tako bilo gotovo 8.000 ljudi, a na centrlanom skupu u Beogradu 10. avgusta oko 50.000 građana što je jedan od največih skupova na otvorenom u istoriji prestonice.

Nakon skupa u Beogradu vlast je privela desetine aktivista po Srbiji i večina je za sada puštena na slobodu bez prijava, dok organizatori najavljuju da će se narednih nedelja nastaviti okupljanja, kao i da je u plani organizovanja blokada širom zemlje.

  • Vladan

    20.08.2024 15:39
    @Crni Đole Steva

    Ako smisliš još jedan komentar dobićeš i majonez.
  • Crveni

    20.08.2024 15:14
    @Crno
    O koji ti Fabrikama lupetas? Otkud Srbiji ekonomija…sve rasprodali trecerazrednim stranim “investitoruma” uz debele provizije i tako stvorili belo roblje kako bi vladali i krali! Srbija je pukla i nikada vise zaduzenija nije bila te sada I ovo sto je preostalo se rasprodaje Crni Covece!!! Samo mi navedi jednu Fabriku koju je ovaj Rezim izgradio i uposlio…nema jer nepostoji!!!
  • Crni

    20.08.2024 14:42
    Protest
    Po komentarima se vidi da litijum nije u pitanju nego vlast hoće ponovo da dovedu one od 2000 god da ponovo očiste i rasprodaju i da zakatanče sve fabrike i rudnike tu lažu smo prošli ne dao bog ponovo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija