Srbija "mala zemlja na putu svile": Može li se privredna zavisnost od Kine pretvoriti u političku?

"Kina ima višak kapitala koji izvozi i time utiče na razvoj malih zemalja kojima nedostaje kapital", smatra sociolog Jovo Bakić.
Kako ocenjuje za Danas, tako se postepeno stvara privredna i politička zavisnost potonjih.
 
"Srbija je mala zemlja na novom 'putu svile' pomoću kojeg Kina pokušava da prodre u dubinu Evrope i postane najmoćnija evroazijska sila", navodi on.
 
Kako dodaje, privredna zavisnost lako se pretvara u političku, ali je Srbija ipak u ovom trenutku zavisnija od Nemačke, nego od Kine.
"Litijum je trenutno moneta kojom se igra ova privredno-politička utakmica. Nemačkoj auto-industriji je potreban, a zavisna je u velikoj meri od litijuma koji dolazi iz Kine, pa želi da dobavljači budu raznovrsniji. Kinezi pak žele da što više rudno-mineralnog bogatstva u Srbiji kontrolišu oni. Tako je Srbija, mala zemlja siromašnih i starih ljudi, razapeta između imperijalnih interesa (u meri u kojoj im ne odgovaraju interesi Kine, SAD podržavaju Nemačku)", objašnjava sagovornik Danasa.
 
Bakić ističe da sve ove interese Srbija ne može da izbegne, ali može da utvrdi šta je interes njenih građana "i u kojoj meri je uskladiv s interesima velikih sila, te kako da se bori kada interesima njenih građana ne odgovara usklađivanje s imperijalističkim ciljevima bilo koje imperije".
 
Kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović kaže da ne postoji veliki brat koji će se potući protiv nekoga da bi Srbija ostvarila ciljeve svojih nacionalista.
"Kinezi žele da rudare jadarit isto koliko i Zapad. Rusi žele da naša vlast prestane da prodaje oružje Ukrajini. E, onda je pozorišna predstava kada ovdašnji vlastodržci počnu da mašu obaveštajnim dojavama Kineza i Rusa o tome da zapadne službe organizuju proteste protiv otvaranja rudnika koje treba da izvede jedna zapadna kompanija", smatra Zelenović.
 
Bogdan Radovanović, poslanik Zeleno-levog fronta, ukazuje na to da se politički uticaj Kine najočiglednije može videti kroz posetu kineskog predsednika od pre tri meseca i celokupni folklor koji je pratio taj hepening, kao i neprijatno snishodljiv i ulizivački odnos režima prema Si Đinpingu.
 
On navodi primere poput odnosa kompanije Linglong u Zrenjaninu prema radnicima, ali i životnoj sredini, koji je veoma sporan, i neregulisanog poslovanja Ziđina u istočnoj Srbiji koji nanosi veliku štetu životnoj sredini i zdravlju ljudi.
  • Lalo

    20.08.2024 20:38
    @/
    Zaboravio si da spomeneš kako će im i privreda propasti do kraja meseca i kako jedu pse. Ako se setiš još neke gluposti, dodaj slobodno.
  • Milovan

    20.08.2024 18:20
    Ne znam kako to nisu iskoristili Amerikanci kad su kupili železaru,već iskoristili lager i prodali državi za 1 dolar.A imali su šansu.
  • znamo se odavno

    20.08.2024 18:02
    Alo, da li vas regrutuju po IQ-u i zato dovlace iz tih krajeva poznatih po fazonima? Da li je vama jasno da nije bitno da li je ovde zapad, istok ili zeleni marsovci nego je vazno da to nije vase? Vi rusofili, kinezofili...ste izdajnici a ne mi ovdasnji sto volimo svoje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f