Pajat: O rudniku litijuma treba da odlučuje narod, Amerika podržava vlast u Srbiji

Rudnik litijuma je prilika za Srbiju da se pozicionira se kao lider u industriji koja će biti veoma važna u budućnosti, ali o tome da li će rudnika biti treba da odluči narod u Srbiji.
Pajat: O rudniku litijuma treba da odlučuje narod, Amerika podržava vlast u Srbiji
Foto: 021.rs
To je izjavio pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse Džefri Pajat.
 
U intervjuu za Glas Amerike (VOA), Pajat je rekao da zapadne zemlje traže alternativu u snabdevanju litijumom jer u velikoj meri zavise od Kine.
Pajat je odgovorio i na tvrdnje iz Moskve da Zapad ruši vlast u Srbiji kroz proteste protiv litijuma i istakao da je situacija suprotna - da Amerika podržava vlast u Srbiji u vezi sa projektom Jadar i Rio Tinto.
 
"Ovo je važan projekat za SAD iz nekoliko razloga. Najpre, to je prilika da se prodube veze između EU i Srbije, što je cilj američke politike već godinama. Takođe, važan je deo našeg partnerstva sa EU kako bismo ubrzali energetsku tranziciju i kako bismo proizveli velike količine ključnih minerala potrebnih za ispunjenje cilja koji svi želimo - a to je smanjenje emisija ugljen-dioksida u našim ekonomijama", objasnio je Pajat.
Na pitanje VOA da li je projekat važan za Srbiju, Pajat je rekao da "o tome treba da odluči narod u Srbiji".
 
"Moje mišljenje je da je ovo generacijska prilika za Srbiju da se postavi na lidersku poziciju u industriji koja će biti jako, jako važna u budućoj konkuretnosti u SAD,  Evropi i izvan", naveo je.
 
On je rekao da smo "svi isuviše zavisni od jedne zemlje, Kine, koja kontroliše veliki deo rudarenja i prerade ovih energetskih minerala".
 
"Postoji sistematski pokušaj u EU, SAD da diversifikuju lanac snabdevanja. Pitanje odakle će ta diversifikacija da dođe je i dalje otvoreno. Ali Srbija, zbog svoje geologije, ima jedinstvenu priliku da igra globalno značajnu ulogu u tom procesu", rekao je američki zvaničnik.
 
Na pitanje kako vidi tvrdnje kritičara projekta Jadar koji kažu da je uloga Srbije da bude "rudarska kolonija za bogate zemlje", Pajat je rekao "Srbija treba da počne sa proizvodnjom vrednijih stvari".
 
"Uveren sam u jednu stvar - da će zapadna kompanija poput Rio Tinta, koja je predmet revizije svojih akcionara i koja mora da se uskladi sa propisima na svim tržištima na kojima radi, imati mnogo više standarde nego kompanija iz Kine ili neki drugi netransparentni akter", kazao je Pajat.
 
Na pitanje kako komentarišete optužbe iz Rusije da Zapad, kroz proteste protiv Rio Tinta, želi da destabilizuje situaciju i sruši vlast u Srbiji, Pajat je rekao da je to "potpuno besmisleno".
 
"Jasno je da postoji samo jedna zemlja koja je zainteresovana da drži Srbiju ranjivom i zavisnom. I poslednji put kad sam proveravao, to je bila Ruska Federacija", rekao je pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse.
  • BGD 011

    21.08.2024 16:56
    Amerika kolonijalna sila
    Pa covek istinu govori. Vise od polovine planete Zemlje i drzava na njoj zavise od rudnog bogatstva Rusije, sada i Kine, ali i SAD. Zar nije divoljan dokaz zavisnosti od Rusije sto se gasa tice, pa Amerika uporno drzi Ukrajinu i Rusiju u ratnom stanju? Sa Kinom ce to ici malo teze, jer je Ameriika ustvari veliki duznik Kini. Kada bi u stvarnosti Kina aktivirala sve dugove koje potrazuje od Amerike, Amerika bi kao drzava bankrotirala.
  • Marš na Drinu

    21.08.2024 12:41
    Narod je odlučio neće Rio Tinto i litijum !
    A Vučić je prevario glasače jer pre izbora nije pomenuo Rio Tinto jer bi on i SNS dobili 0% glasova, Vučić nema legitimitet, izbori moraju da se ponove ili Rio Tinto da se ukine kako je bilo stanje pre izbora !
  • Deda Lala

    21.08.2024 11:34
    Moze l'?
    Podrzavaju vlast, a narod ce odluciti?!? Ne znam kako Amerikanci, al Srbin nikad nije uspevao i da stisne dupe i da prdne...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija