NVO: Ubedljivo najveći deo stranih donacija dobijaju državne institucije u Srbiji

Grupa NVO saopštila je, nakon optužbi dela vlasti i pojedinih medija da organizacije civilnog društva primaju novac iz inostranstva, da najviše novca prima država.
NVO: Ubedljivo najveći deo stranih donacija dobijaju državne institucije u Srbiji
Foto: Pixabay
U saopštenju koje je prosledila Crta, NVO navode da je, prema podacima evropske Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), 85,7 odsto donacija i međunarodne razvojne pomoći usmereno ka vladi i državnim entitetima.
"Dodatnih 12,3 odsto se donira kroz udruženja, fondacije i međunarodne organizacije za projekte donatora, a tek dva odsto direktno za rad organizacija, koje tim novcem često pružaju socijalne i druge usluge ugroženima - usluge koje vrlo često država zapostavlja kao svoju obavezu", dodaje se u saopštenju.
Te organizacije su od najviših organa države Srbije zatražile da "zaustave progon i zastrašivanje građana" koji na miran način izražavaju neslaganje sa nekom od odluka vlasti.
 
"Na građane Srbije apelujemo da ne nasedaju na jeftine propagandističke optužbe protiv njihovih sugrađana koji rade u civilnom sektoru Srbije i posvećeni su borbi za zajednički, javni interes", navodi se u saopštenju.
 
Saopštenje su, između ostalih, potpisali Autonomni ženski centar, Beogradska otvorena škola, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, BIRN, Crta, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava i drugi.
  • Miloš

    23.08.2024 10:16
    To je tačno.Država dobija novac iz fondova EU.NVO i slične organizacije i pokreti kojih ima nekoliko desetina hiljada u ovoj maloj zemlji takođe dobijaju novac ali ne iz tih fondova već iz raznih istočnih ali mnogo više od raznih zapadnih službi i organizacija,kojima naravno polažu račun o trošenju novca.To je ogromna razlika koju vi niste naveli.Namerno izjednačavati način finansiranja a to svakako nije isto.
  • Balkanski špijun

    23.08.2024 08:42
    More sve te NVO treba pod dobru inspekciju!
  • Koja

    22.08.2024 15:31
    @f
    Ju ju ju , pa ti si stvarno F , ccc. Platili nam puteve i nezaposlenost 9 % ( bilo 26) i pruge i 1200 mostova i 1000€ platu i..i..ii.....................................
    Moraš probati da makar nik promeniš u B...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.