Službenik konzulata u Diseldorfu optužen zbog pronevere novca, oštetio budžet Srbije za hiljade evra

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Igora M. (49) zbog sumnje da je kao računopolagač u konzulatu RS u Diseldorfu proneverio novac.
Službenik konzulata u Diseldorfu optužen zbog pronevere novca, oštetio budžet Srbije za hiljade evra
Foto: Pixabay
Sumnja se da je u toku 2020. godine proneverio 14.130 evra, i jer je zloupotrebom službenog položaja sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od još 1.800 evra.
Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, Igoru M. se na teret stavljaju krivična dela "pronevera" i "zloupotreba službenog položaja", saopštilo je VJT. 
 
Tužilaštvo navodi da postoji sumnja da je od 24. januara 2020. godine do 1. februara 2020. godine okrivljeni, zaposlen na mestu računopolagača i referenta za vezu, informatiku, finansijske i kancelarijske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije u Generalnom konzulatu u Diseldorfu na ime konzularnih prihoda, od konzularnih radnika, u dva navrata primio ukupno 66.607 evra, ali je za navedeni period u Dnevniku prometa proknjižio samo iznos od 52.477 evra. 
Iznos od 14.130 evra, nije proknjižio, već je zadržao za sebe. 
 
Takođe, postoji sumnja da je 21. septembra 2020. godine Igor M. zloupotrebio službeni položaj i sebi pribavio 1.800 evra.
 
On je, kako se sumnja na ime akontacije troškova za selidbu prilikom povratka iz Nemačke u Republiku Srbiju sebi isplatio ukupno 2.328 evra i to 1.908 evra za troškove avionske karte za šest članova porodice i 420 evra za troškove pakovanja, iako se u Srbiju vratio sam, dok su mu supruga i četvoro maloletne dece ostali u SR Nemačkoj, navelo je VJT. 
 
Shodno odredbama Pravilnika o naknadi troškova službenih putovanja i selidbe u inostranstvo okrivljeni je imao pravo na naknadu jedne avionske karte u iznosu od 318 evra i 50 odsto od troškova pakovanja, pa je na taj način protivpravno za sebe zadržao iznos od 1.800 evra.
  • Jojjjjjj

    22.08.2024 19:32
    Pa
    Ima li iko pošten u državnoj administraciji....Šta je ovo amannnn ?
  • John

    22.08.2024 17:47
    Solirao...
    Nikom nije prijavio šta radi, tako da "ko treba" nije dobio svoj deo.
    A imao je za uzor one što su uGrčkoj drpali gorivo pa avanzovali...
  • Mirko

    22.08.2024 17:45
    Milicija trenira strogocu.

    Cucete za 40-50 godina koliko para su neoradikali smuvali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.