Šabić: Ne verujem da će iko od aktivista biti osuđen za rušenje ustavnog poretka

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da privođenje ekoloških aktivista u Srbiji dovodi u pitanje i kredibilitet pravosudnog sistema.
Šabić: Ne verujem da će iko od aktivista biti osuđen za rušenje ustavnog poretka
Foto: Medija centar Beograd (mc.rs)
On ne veruje da će oni biti osuđeni za "rušenje ustavnog poretka", za šta su osumnjičeni.
 
Šabić je u intervjuu za list "Nova" rekao da su nosioci pravosudnih funkcija dužni da svojim postupanjem ulivaju građanima poverenje u sopstvenu nezavisnost i samostalnost, a ne da učestvuju u njihovom zastrašivanju.
"I kao predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava upozorio sam da su reakcije vlasti na aktuelne proteste građana u suprotnosti sa ustavnim garancijama i sa međunarodnim standardim", rekao je on.
 
Komentarišući to što su privedeni aktivisti osumnjičeni za "rušenje ustavnog poretka" kazao je da mu kao advokatu to zvuču "apsurdno".
"To je sasvim providan pokušaj da se ni za šta ili za nešto što je u najgorem slučaju prekršaj javnog reda i mira, tvrdi da je teško krivično delo. Na silu, bez nepohodnih elemenata krivičnog dela. Ne verujem u mogućnost da iko, čak i u žalosnim uslovima našeg pravosuđa, bude i osuđen za to. Osim kao i u ranijim prilikama, na osnovu faktički iznuđenog sporazuma o priznanju krivice", ocenio je Šabić.
 
Upitan kao gleda na kampanju vlasti protiv nevladinih organizacija sa ciljem da se oni "predstave kao državni neprijatelji i strani plaćenici" ocenio je da je kampanja protiv civilnog sektora podjednako loša i štetna kao kampanja hapšenja bez osnova.
 
Kazao je i da je činjenica da su državna vlast i vladajuća stranka najveći korisnici stranih donacija.
  • Petar Veliki

    25.08.2024 08:02
    SNS
    Padom prvaka SNS doći će do mira jer više neće biti trovača naroda i zemlja će se vratiti u normalne tokove.Šta očekivati od Vučića, Malog.Vesića . Brnabićke Vulina, informera ,alo.PINKa koji su glavni pokretači nekulture
  • Realno

    24.08.2024 12:56
    Zašto???
    Da li to znači da će sutra kada se promeni vlast svaki od nazadnjaka moći da blokira pruge, parlament, ulice?
    Da či to znači da će i oni moći da divljaju po skupštini, pljuju i psuju?
    Jeste li i malo svesni da sve što radite neko evidentira i sutra će vam vratiti istom merom?
  • Ekspert

    24.08.2024 12:23
    Gde je granica?
    Naravno da neće. Nije sudska vlast blesava da sudi samoj sebi. Sudska vlast ima za cilj da drži pod kontrolom izvršnu i zakonodavnu vlast, jer je to jedini način da drži sve konce pod svojim nogama. Ne budite naivni u očekivanjima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija