Ambasador Tolkač: Srbija bi mogla da pomogne u vraćanju deportovane ukrajinske dece iz Rusije

Ukrajinski ambasador u Beogradu Volodimir Tolkač rekao je da bi Srbija mogla da pomogne u vraćanju ukrajinske dece deportovane u Rusiju.
Tolkač je u intervjuu za današnji Blic, povodom Dana nezavisnosti Ukrajine, 24. avgusta, rekao da je slučaj deportacije ukrajinske dece u Rusiju veoma osetljiva i bolna situacija za Ukrajinu, koja se duže od dve godine bori sa invazijom susedne Rusije.
 
"Mi predlažemo srpskim zvaničnicima da budu posrednici u ovoj situaciji, jer vidimo vaš potencijal. Imate dobre odnose sa Rusijom, evropska ste zemlja koja ima direktne letove za Rusiju i u ovom slučaju imate centre koji mogu privremeno da prime naše građane koji mogu da iskoriste te letove i dođu u Srbiju", rekao je Tolkač.
On je rekao da su neke ukrajinske porodice podeljene, a deca kao ukrajinski državljani, ne mogu da se vrate nazad i sada su pod velikim pritiskom ruske propagande.
 
Smatra da je srpska strana tehnički spremna da bude posrednik u ovom procesu, te da je samo potrebna srpska odluka i neke aktivnosti u ovom polju.
"To ćemo jako ceniti, kao što cenimo sve humanitarne aktivnosti koje je vaša vlada sprovela ranije i koje će sprovesti u budućnosti", rekao je Tolkač.
 
Govoreći o mirovnom samitu o Ukrajini koji je održan u Švajcarskoj, Tolkač je istakao da ceni što je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić učestvovao na tom skupu i potpisao prvi dokument tog samita.
  • Viiiiiiii

    25.08.2024 10:43
    Pomozite
    U pronalasku nestalih Srba na prostorima bivše Juge koju je zapad zavadio kao i vas sa Rusima...Vi tražite podršku za sebe...tražite pravdu za druge.
  • Zabrinut

    24.08.2024 17:54
    Može li
    Barem jedan rat da prođe, bez našeg aktivnog učešća?
  • @Steva

    24.08.2024 14:38
    Zna čovek da smo najbolji prijatelji s Putinom, pa koveli da potraži pomoć. Šta je problem?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija