Načelnik Sektora za vanredne situacije: Najveći aktivni požari u podnožju vrha na Staroj planini

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da su najveći aktivni požari u Srbiji trenutno u podnožju vrha Vidlič na Staroj planini u opštinama Dimitrovgrad i Pirot.
Čaušić je naveo da je tu situacija kompleksna, jer je teren izuzetno nepristupačan, dodajući da na gašenju radi Sektor za vanredne situacije, preduzeće "Srbija šume", lokalne samouprave i dva helikoptera ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).
"Na ovom području dva sela Odorovci i Gulenci su ugrožena, kojima se primiče požar, ali mi ćemo sve snage usmeriti da zaštitimo stanovnike", rekao je Čaušić, a preneo MUP u saopštenju.
 
On je dodao i da su aktivni požari i u Žagubici i rejonu Suve planine, kao i da se sumnja da su oni podmetnuti.
"Upravo se sada nalazimo u ataru sela Neresnica, ovde kod Kučeva, požar takođe nije lokalizovan, ali pripadnici Sektora za vanredne situacije daju sve od sebe da ga uskoro stave pod kontrolu. Ovde nema ugroženih naselja i nadamo se da će tako i ostati", rekao je Čaušić.
 
Uputio je apel građanima da budu pažljivi jer u toplim danima svaka nepažnja može da dovede do požara velikih razmera, najavljujući da će od sutra biti angažovane kolege iz policijskih uprava i lokalnih samouprava, koji će obilaziti i vršiti kontrolu otvorenog prostora.
 
Naveo je da je samo danas bilo gotovo dvesta intervencija, od čega najviše požara na otvorenom, a da je jedan od njih na Baljskoj steni na Tari, koji je na vrlo nepristupačnom terenu.
 
"Međutim, on je pod kontrolom, nema gde da se širi, i naši pripadnici dežuraju, ali je jako nepristupačan teren da bi došlo do gašenja. Čak su naši fantastični vatrogasci iz Užica hteli alpinističkom opremom da se spuštaju, međutim zbog obrušavanja stabala i užarenog kamenja, vrlo je opasno, tako da je on pod kontrolom, ali ne ugrožava šume i naseljena mesta", kazao je Čaušić.
  • Eon

    26.08.2024 07:31
    Aki ima tri čiste
    Ova situacija sa požarima na sve strane zaslužuje vrdalamino objašnjenje.
  • Samo pitam

    25.08.2024 21:56
    A šta je sa više požara pored auto-puta...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija