Počinje lečenje dece leptira u Srbiji: Država za jednu dozu leka izdvojila 600.000 dolara

Primena leka za decu leptire počinje danas, a cena jedne kreme je 600.000 dolara.
Počinje lečenje dece leptira u Srbiji: Država za jednu dozu leka izdvojila 600.000 dolara
Foto: Pixabay
To je rekla za televiziju Prva direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojevič Škodrić.
Po njenim rečima, Srbija je kupila dve genetske kreme, lekari su završili obuku, te će dvoje dece zadržanih na bolničkom lečenju od danas početi sa primanjem terapije.
 
Kako je Radojević Škodrić navela, Srbija je jedna od prvih država koja je nabavila dozu ovog leka iz Amerike, gde je on registrovan u maju 2023. godine i nije bio dostupan na evropskom tržištu.
Pored Srbije, po 14 lekova su kupile Italija i Norveška, a zahtevu su se priključile i Francuska, Nemačka, Slovenija, Australija i Švajcarska.
 
Kako je Škodrić kazala, potrebno je nabaviti lek za 17 dece, a da će se zalihe uvećavati u skladu sa finansijskim mogućnostima države.
 
Pored ovog leka, nabavljen je i lek za hronična alergijska bolest jednjaka (eozinofilni ezofagitis), a država je za sva ova medicinska sredstva izdvojila skoro 144 miliona dinara, prenela je televizija Prva.
  • Slucaj

    26.08.2024 21:22
    Divno. Strahota sta ta deca prezivljavaju.
  • lina

    26.08.2024 17:41
    B-VEC je ozbiljna genska terapija, modifikovan HSV1 virus, koji je oslobodjen svoje patogenosti, a nositelj je gena koji nedostaje kozi. Fenomenalno i fascinantno je kako medicina napreduje!
  • w/e

    26.08.2024 15:26
    Glupost
    Nerealne cene i nerealna drzava koja pristaje da baca novac gradjana na njih zarad kupovine glasova. Investira se 600 000 dolara ili kako novinari vole da izvestavaju preko 60 miliona (dinara) u eksperimentalnu terapiju ciji ishod je neizvestan. Socijalizam i "besplatno" zdravstvo unistavaju Srbiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija