"Atentat na Vučića" kad god je zemlja u problemima: "Propagandna tehnika za skretanje pažnje"

Mediji United grupe ovih dana su na tapetu predstavnika vlasti i tabloida koji ih optužuju da pozivaju na ubistvo Aleksandra Vučića.
"Atentat na Vučića" kad god je zemlja u problemima: "Propagandna tehnika za skretanje pažnje"
Foto: Beta/AP (Darko Vojinović)
Ovo je oprobani recept koji vlast godinama unazad ponavlja u periodima društvenih problema ili kriza, prenosi Raskrikavanje.
 
Portal Raskrikavanje je preko platforme Ahrefs analizirao frazu "ubistvo Vučića" koja se i ovih dana može često čuti u javnosti, a analiza je pokazala da je u nekoliko navrata proteklih godina upotreba ove sintagme u višednevnim kampanjama vlasti koincidirala sa društvenim krizama i nezadovoljstvima.
Drugim rečima, kako prenosi ovaj sajt, pažnja javnosti se sa slučajeva korupcije i organizovanog kriminala, spornih investicija ili protesta, preusmerava na priču o "atentatu" koju započinju i vrte predstavnici vlasti i tabloidi, a kojom se onda bave i kritički orijentisani mediji.
Kampanja vlasti protiv medija Junajted grupe, koji su danima etiketirani da ugržavaju i pozivaju na ubistvo Aleksandra Vučića traje već nekoliko dana.
 
Kampanju je pokrenuo sam Aleksandar Vučić rekavši pre četiri dana da su Šolak i njegove političke sluge "u cilju provođenja revolucije rešili da ga ubiju". Zatim je predsednica skupštine Ana Brnabić na mreži X podelila video-spot u kome sagovornici N1 navodno crtaju metu Vučiću.
 
Kampanja skretanja fokusa na navodni atentat na predsednika, dolazi u jeku masovnih ekoloških protesta kojima se traži obustavljanje projekta Jadar, koji je Vlada nedavno ponovo oživela.
 
Raskrikavanje podseća na nekoliko takvih kampanja iz proteklih godina kada je manipulacija o navodnom atentatu na Vučića zgodno poslužila vlastima da zabašuri bitne društvene probleme koje su izazivali veliko nezadovoljstvo javnosti.
 
2022: Rio Tinto i Šešeljeva najava atentata na Vučića
 
Nije prvi put da se priča o Rio Tintu "gasi" pričom o Vučićevoj ugroženosti.
 
Dolazak ove kompanije bio je verovatno "najvrelija" društvena tema na jesen 2021. i početkom 2022. godine. Plan vlade da Rio Tintu omogući iskopavanje litijuma u dolini Jadra, izazvao je veliko nezadovoljstvo javnosti i masovne ekološke proteste, koje nisu zaustavili ni novogodišnji i božićni praznici, piše Raskrikavanje.
 
Upravo su to bile nedelje kada upotreba sintagme "ubistvo Vučića", prema podacima platforme Ahrefs, doživljava vrhunac na domaćem internetu, što u tabloidima, što u medijima koji kritikuju vlast.
 
Frazu je u javnost "bacio" lider radikala Vojislav Šešelj u gostovanju na TV Pink u januaru 2022, kada je za navodni atentat optužio tadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i vođu kavačkog klana Radoja Zvicera.
 
Narednog dana je ove tvrdnje ponovio i tadašnji ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, tvrdeći da je srpska policija od Evropola dobila informaciju da postoji kriminalna grupa čiji je cilj atentat na Vučića.
 
Potom su se ređale izjave brojnih državnih zvaničnika i pristalica SNS-a koji su pružali podršku Aleksandru Vučiću koga neko hoće da ubije jer je uspešan i omogućava napredak Srbije.
 
Tih dana je Slobodan Georgiev, u tekstu za Vreme, sugerisao da se radi o manipulaciji:
 
"Jedino objašnjenje može da bude da je to jedan od mehanizama upravljanjem javnim prostorom: promovisanje tema koje kod građana izazivaju najsnažnije emocije, ovoga puta emocije straha i zabrinutosti. Pa bi to valjda trebalo da znači: pusti bre taj litijum, ubiše nam predsednika!".
 
Istog dana kada je Šešelj obznanio šta se Vučiću spremalo, Ana Brnabić je na konferenciji za novinare usput saopštila i da je na saradnju sa Rio Tintom stavljena tačka i prešla na priču o atentatu.
 
Čini se da je vlastima bilo stalo da priča o litijumu što pre padne u drugi plan - ipak, mnogi su ostali u sumnji da je saradnji stvarno kraj - na marginama priče o Zvicerovoj zaveri čula su se sporadična upozorenja da Rio Tinto kupuje nove parcele i da postoji bojazan da će se vratiti.
Sumnje su se obistinile upravo ovog leta - ispostavilo se da se Rio Tinto vratio, sa njime i višemesečni protesti i javne debate, a sa njima, ovih dana, i propagandna fraza "ubistvo Vučića".
 
Kompletan tekst pročitajte OVDE.
  • Primus

    29.08.2024 21:12
    Kosovo i prijem u EU su glavne teze za zamenu
  • Pa

    29.08.2024 15:44
    Pa
    Pa ovo je stari fazon koji se uci u provoj godini FPN vladanje masom. Mene veoma zabrinjava da u trecini 21 veka dobar deo Gradjana poveruje u ovakve Skolske Obmane koji nisu placeni za tako nesto jer to je mentalno porazavajuce za ovako mali Narod!
  • Milan

    29.08.2024 15:39
    A taman nam krenulo
    Kakvi sad opet problemi kada smo tek usli u "zlatno doba" u znaku ekonomskog tigra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nema problem sa Ohridskim sporazumom, postignutim sa Prištinom uz posredovanje EU i SAD, koji podrazumeva neke obaveze iako nije potpisan".