Bivši analitičar CIA: Vulin ima ulogu ultranacionaliste, služi Vučiću u politici balansiranja

Bivši analitičar američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) David B. Kanin ocenio je da potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin ima ulogu "ultranacionaliste".
Bivši analitičar CIA: Vulin ima ulogu ultranacionaliste, služi Vučiću u politici balansiranja
Foto: 021.rs
Dodao je da on služi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u politici "balansiranja velikih sila".
"Aleksandar Vulin nije veliki problem za američku diplomatiju. Njegova uloga ultranacionaliste sa bliskim vezama sa Moskvom je dugogodišnja i dobro je poznata. Poznato je i da Vulin služi predsedniku Vučiću kao igrač u njegovoj politici balansiranja velikih sila", rekao je Kanin u intervjuu NIN.
 
Za kosovskog premijera Aljbina Kurtija rekao je da je "nepopularan među zapadnim zvaničnicima, delom zbog odbijanja da stvori Zajednicu srpskih opština (SZO) za koju su se njegovi prethodnici složili 2013. godine".
"Kurti razume da bi takvo telo verovatno umanjilo suverenitet Kosova, a ne da ga ojača. ZSO bi proširio domet Srbije južno od reke Ibar bez obzira na svakodnevnu prirodu njenih formalnih vlasti", objasnio je Kanin.
 
Povodom nedavne posete regionu direktora CIA Vilijama Bernsa, Kanin je naveo da su Srbija i Balkan odavno u centru pažnje interesovanja Amerike i dodao da je sada akcenat na tome da u narednih 70 dana, do održavanja predsedničkih izbora, ne bude nikakvih kriza u ovom regionu.
 
"Balkan nije odjednom posao važan za SAD. S obzirom na ratove u Ukrajini i Gazi, Vašington verovatno samo želi da region ne stvara nikakvu novu krizu barem u narednih 70 dana", naveo je Kanin.
 
On je istakao da "položaj Bernsa kao direktora CIA nije toliko važan koliko njegov status člana od poverenja spoljnopolitičkog tima predsednika Bajdena".
 
"Ako potpredsednica (Kamala) Haris postane sledeći predsednik, Berns bi mogao da ostane na visokom položaju. Njegova poseta mi se ne čini neuobičajenom. Administracija pokušava da postigne neke spoljnopolitičke uspehe na Bliskom istoku i/ili Balkanu pre nego što napusti funkciju u januaru ili, ako joj se posreći, čak i pre izbora u novembru", ocenio je Kanin.
 
Kako NIN navodi, Kanin je vanredni predavač evropskih studija na Visokoj školi za medjunarodne studije Univerziteta "Džon Hopkins".
 
Pre toga proveo je 31 godinu kao viši analitičar za Balkan i taj deo Evrope u CIA.
  • Milovan

    29.08.2024 17:45
    Možda je zbog ovakve stručnosti bivši.
  • mare

    29.08.2024 16:33
    Sa Vulinom ili bez njega, naše bezbednosne službe se bave političkim neistomišljenicima režima, saradnjom sa diktatorima i podrškom kriminalcima.
  • Fića

    29.08.2024 16:04
    Zna Srbija...
    Zna Srbija koliki je on "ultranaCionalista" i bez njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nema problem sa Ohridskim sporazumom, postignutim sa Prištinom uz posredovanje EU i SAD, koji podrazumeva neke obaveze iako nije potpisan".