Francuska: Odluka o litijumu je na Srbiji, nećemo se mešati

Uoči posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, iz Jelisejske plate su saopštili da je na Srbiji da donese odluku o otvaranju rudnika litijuma i da se neće mešati u njene unutrašnje poslove.
Francuska: Odluka o litijumu je na Srbiji, nećemo se mešati
Foto: Pixabay
Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) je francuskom predsedniku uputio pismo tražeći njegovu podršku u borbi protiv rudarenja litijuma u dolini Jadra.
 
U Jelisejskoj palati su rekli da je otvaranje rudnika "odluka koja pripada Srbiji", piše Euraktiv.
"Osim što je malo verovatno da bi Makron rizikovao da uvredi svog novostečenog poslovnog partnera, Jelisejska palata je potvrdila da se neće mešati u nacionalna pitanja", preneo je briselski portal.
Makron 29. avgusta dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji u vreme političke krize u svojoj zemlji i nastojanja da nađe novog premijera.
 
Tokom njegove posete bi mogao da bude potpisan ugovor o prodaji 12 borbenih aviona "Rafal", u vrednosti od tri milijarde evra.
 
"Nadamo se da će ovi razgovori biti uspešno završeni", saopštila je Jelisejska palata, ne precizirajći broj aviona niti vrednost ugovora.
 
Dodaje se da "Srbija pravi strateški izbor da sarađuje s evropskom zemljom (na modernizaciji svoje vojske)".
 
Euraktiv navodi da bi uspešna prodaja označila još jedan veliki uspeh za francusku kompaniju Daso avijasjon (Dassault Aviation) na Balkanu, posle prodaje 12 polovnih aviona "Rafal" Hrvatskoj 2021. za milijardu evra.
  • Steva

    29.08.2024 14:29
    Srbija je rekla ne?Nije rekla ni 20001 ni 2004,ni 2008 a 2017 je Đilas govorio sve najbolje o rudarenju litijuma kao o razvojnoj šansi Srbije,Pa kad je i ko je osim samozvanih ekologa i kvazi političara u Srbiji rekao to ne
  • Lopovska posla

    29.08.2024 13:45
    Stari udbaši su imali rečenicu:U Vašem je interesu da pođete sa nama.Tako i ovi.
  • rale

    29.08.2024 13:43
    Šteta što je Putin zauzet pa ne može da navrati do Srbije i podrži projekat rudnika. To bi rešilo sve dileme sa narodom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nema problem sa Ohridskim sporazumom, postignutim sa Prištinom uz posredovanje EU i SAD, koji podrazumeva neke obaveze iako nije potpisan".