Makron stigao u Beograd

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je danas u dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu ga je dočekao predsednik Aleksandar Vučić.
Sa Makronom su u Beograd doputovali brojni članovi delegacije Francuske - privrednici i državni zvaničnici.
 
Nakon svečanog dočeka ispred Palate "Srbija", dva lidera će razgovarati u četiri oka o brojnim temama.
Posle sastanka Makrona i Vučića, predstavnici Srbije i Francuske potpisaće više bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice lidera.
 
U fokusu posete je moguća prodaja 12 francuskih višenamenskih borbenih aviona "rafal" Srbiji, koje Makronov kabinet opisuje kao "deo šire strategije približavanja Srbije Evropskoj uniji".
Jedna od tema razgovora trebalo bi da bude i mogući sporazum Srbije sa francuskom elektroenergetskom kompanijom EDF o saradnji u oblasti tehnologije nuklearnih elektrana.
 
Vučić i Makron će razgovarati i o situaciji na Balkanu, posebno na Kosovu, kao i o ekonomiji, zdravstvu, energetici, kulturi i veštačkoj inteligenciji.
 
U pismu srpskoj javnosti, objavljenom danas, Makron je naveo da ponovo dolazi u Srbiju sa jednostavnom porukom.
 
"Evropska unija i njeni narodi treba da imaju snažnu i demokratsku Srbiju u svojim redovima, a Srbiji je potrebna snažna i suverena Evropska unija da brani i promoviše svoje interese uz poštovanje svog identiteta", naveo je Makron u pismu, objavljenom u listu Danas.
 
Makron će sutra u Novom Sadu posetiti Galeriju Matice srpske i održati govor na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji, a na kraju posete Srbiji otkriće ploču povodom završetka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".
  • Poglavlje 35

    29.08.2024 23:00
    Posle poglavlja 35 jadnik Vučić se i dalje sreće sa ovim zgubidanima iz EU ?
    Ovo pred izbore nije pričao, ovo neće tako moći, oterajmo izdajnika - da Vučić ode - a da Kosovo ostane.
  • Joca

    29.08.2024 20:32
    Rafali nemaju veze sa približavanjem nekoga nečemu već sa mnogo miliona u EUR . Molim lepo.

    Srbija nit' je demokratska nit' je snažna.

    Za struju će nas oderati za medalju.

    Francuz, sedi dva (2).
  • predrag

    29.08.2024 19:35
    Znaci teme su samo kako mi njima ekonomski da pomognemo ...kao Grcka (hunta) sto je nemilice kupovala dok nije morala da proda zemlju zbog dugova.
    Da li to jos iko radi ?
    Svaka normalna zemlja bi rekla kupicemo to od vas, ako vi kupite ovo od nas.
    Strašno


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nema problem sa Ohridskim sporazumom, postignutim sa Prištinom uz posredovanje EU i SAD, koji podrazumeva neke obaveze iako nije potpisan".