Potpisan ugovor o nabavci "rafala": Srbija avione plaća 2,7 milijardi evra

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić potpisao je ugovor o nabavci višenamenskih borbenih aviona "rafal" sa izvršnim direktorom francuske kompanije Daso aviasion Erikom Trapijeom.
Ugovor o nabavci aviona "rafal" i prateće robe i usluga potpisan je u sklopu posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, posle njegovog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
 
Gašić i Trapije su razmenili potpisana dokumenta na svečanoj ceremoniji, u prisustvu Vučića i Makrona.
Vučić je izjavio da će Srbija kupiti 12 novih aviona "rafal", navodeći da je iznos ugovora 2,7 milijardi evra.
 
"Ugovor je potpisan sa kompletnim logističkim paketom, od rezervnih motora, do svega drugog. Ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijardi evra. Dvanaest potpuno novih aviona biće u vlasništvu Srbije", rekao je on.
Naveo je da će ta kupovina "značajno doprineti povećanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije", zahvaljujući se Makronu što je omogućio tu kupovinu.
 
Dodao je da će Srbija 2024. i 2025. godine platiti po 15 odsto, odnosno po 421 milion evra iz budžeta, navodeći da to neće povećati udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije.
 
U fokusu posete Makrona Srbiji bila je upravo nabavka ovih aviona, koju je kabinet francuskog predsednika opisao kao "deo šire strategije približavanja Srbije Evropskoj uniji".
 
Izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić izjavio je za Euronews Srbija da će se operativno Rafali možda tek pojaviti na našem nebu između 2035. do 2040. godine.
 
Lunić je objasnio da se ispunjenje životnog ciklusa MiG-ova 29 nadovezuje na isporuku Rafala. Prema njegovim rečima, pre Srbije Rafale su naručili Emirati i Indonezija.
  • Zebra

    02.09.2024 11:16
    A sad ozbiljno…
    Zašto su naši rafali toliko skuplji od Hrvatskih?!
  • Crni

    30.08.2024 18:12
    Hm
    Računajte još toliko za naoružanje i delove. Makron će se vratiti dobar za 12 milijardi evra.
  • Onkološki pacijent

    30.08.2024 14:00
    Raspale bolnice
    Bio sam u bolnici i smršao 30kg jeo salametinu i smrdljivi ribu uspavao posle teške operacije na metalnom krevetu a ratnici podzemlja kupuju avione koje bi porušili za dve noći sve ratove smo izgubili a na Kosovu bi nas NATO zgazio uostalom čemu ratovi gledajte decu po Srbiji izračunao sam to je oko 800evra po stanovniku u Srbiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nema problem sa Ohridskim sporazumom, postignutim sa Prištinom uz posredovanje EU i SAD, koji podrazumeva neke obaveze iako nije potpisan".