Lajčak: Društva na Kosovu i u Srbiji nisu spremna za normalizaciju

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kaže da postoji rizik od destabilizacije Zapadnog Balkana ukoliko se strane ne uključe u dijalog i nastave da preduzimaju nekoordinisane akcije.
On je ocenio da društva na Kosovu i u Srbiji nisu spremna za normalizaciju.
 
Lajčak je priznao da nije dovoljno urađeno na implementaciji Ohridskog sporazuma dveju strana prošle godine, ali da bolji dogovor nije moguće postići i da strane moraju shvatiti da je napredak u dijalogu duboko vezanom za njihov put ka EU.
"Ako mene pitate, problem je što dva društva na Kosovu i u Srbiji nisu spremna za normalizaciju", naglasio je on.
 
Upitan kako treba da se završi dijalog, čak i ako treba uključiti međusobno priznanje, on je rekao da je na stranama da se o tom aspektu izjasne.
"Dijalog je ključan za Kosovo i Srbiju, ako su ozbiljni po pitanju svojih evropskih aspiracija, jer je Evropska unija vrlo jasno stavila do znanja da pre nego što se ozbiljno razmatraju za prijem moraju da normalizuju odnose. Dakle, nema načina da se ovo zaobiđe. To je jedna stvar", kazao je on.
 
Podsetio je da je EU posrednik u tom procesu, "ali proces je u vlasništvu dve strane, Kosova i Srbije".
 
"Dajemo sve od sebe da im pomognemo da normalizuju odnose, ali moram da kažem da brzina procesa i ishod procesa ne zavise od Evropske unije, već od strana", dodao je Lajčak.
 
Kao najveći uspeh kao posrednika Lajčak je naveo dogovor o putu ka normalizaciji koji je postignut prošle godine u Ohridu.
 
"S tim sporazumom više nema potrebe za pregovorima, već za njegovo sprovođenje", konstatovao je on.
 
Bila je, kako je rekao, i konkretnih rezultata: priznavanje ličnih dokumenata i registarskih tablica, višemilionski posao u energetici tako da su od početka ove godine stanovnici prijavljeni i plaćaju struju koju troše  u opštinama na severu Kosova.
 
"Ali, nažalost, implementacija nije ozbiljno počela", kazao je Lajčak.
 
"Neke stvari su urađene, ali naravno od marta prošle godine u Ohridu sam očekivao da ćemo imati više uspeha. Zašto se to ne dešava? Ne pitajte posrednika, pitajte strane. Ali, naravno, oni moraju da urade svoj deo posla. A ako ne želite da uradite svoj deo posla, onda tražite izgovore. Međutim, ništa ne sprečava ni Kosovo ni Srbiju da urade ono na šta su se obavezali u Ohridu. I, jasno je napisano, ovaj dokument je javan" , kazao je evropski posrednik u dijalogu.
 
Lajčak je rekao da dijalog treba da se završi pravno obavezujućim sporazumom.
 
"U svojoj sadašnjoj ulozi, mogu da koristim samo službeni jezik Evropske unije, da se dijalog mora završiti pravno obavezujućim sporazumom za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije koji bi time rešili sva preostala pitanja i utrli put za evropsku budućnost", kazao je Lajčak.
  • Steva

    31.08.2024 11:56
    Ovaj baš nema ni obraza ni stida,sve za novac.Mnogo kvaran lik.
  • 1244

    31.08.2024 11:29
    Sporazum 1244 je već donešen, treba samo da se primeni i sprovvede u SB UN u prisustvu Kine i Rusije.
    A Lajčak i EU moraju da bude izbačeni iz dijaloga posle ukidanja dinara i poglavlja 35, jer njihovo posredništvo je neobavezujuće jer su postavljeni 2010 god neobavezujućom odlukom GS UN.
    Ako to Vučić ne utradi, oterajmo Vučića i da dovedemo onog koji će da vrati sve oko Kosova u SB UN.
  • Dvorjanin

    30.08.2024 22:31
    Blam, Licemerstvo, Sramota
    Gospodin Lajčak od početka njegovog mandata dobija platu, da bi ko papagaj ponavljao i molio, da obe strane treba da se suzdržavaju i da obe strane treba da ispune potpisano. I tako godine prolaze, a on i dalje moli, dok Kurti polako ali sigurno pravi svoju državu, a Srbija i dalje čeka ispunjenje Briselskog sporazuma, koji je USLOV za ispunjenje Ohridskog. Bez i malo stida ću napisati da Lajčak dobija platu za LICEMERSTVO, jer je Srbija ta koja je svoje ispunila, a Kosovo je to: "koje se sve vreme čeka", da se doslovno: "SMILUJE i uozbilji" i omogući našem življu da oforme ZSO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija