Politiko: 'Iz Pariza s ljubavlju' - Srbiji se isplati balansiranje između Istoka i Zapada

Francuska i Srbija su tokom posete Emanuela Makrona potpisale 12 dokumenata uprkos bojazni što Pariz time pruža podršku Beogradu koji održava bliske odnose sa Moskvom i Pekingom, piše Politiko.
Među juče potpisanim dokumentima su ugovori o kupovini 12 aviona "rafal" francuske proizvodnje, i o razvoju civilnog nuklearnog programa za sve veće energetske potrebe Srbije, kao i sporazum o "prodaji strateških mineralnih sirovina poput litijuma".
 
Po ugovoru s kompanijom "Daso avijasion", Srbija će dobiti avione zajedno sa pratećim logističkim paketom i rezervnim delovima u vrednosti od 2,7 milijardi evra.
 
Briselski portal ocenjuje da je tokom decenije na vlasti predsednik Srbije Aleksandra Vučić imao bliske odnose s Moskvom, posebno s predsednikom Vladimirom Putinom koji je za to vreme dvaput posetio Srbiju.
 
Politiko navodi i da Vučić ima bliske odnose i s predsednikom Kine Sijem Đinpingom koji je bio u Srbiji, ma kineski državni mediji opisuju odnos dveju država kao "gvozdeno prijateljstvo" što je termin samo za države koje Peking "zaista ceni".
Makron je došao u Beograd nakon što su u Srbiji bili veliki protesti protiv iskopavanja litijuma što EU podržava, piše Politiko.
 
Portal navodi da je prošlog meseca tokom posete Beogradu delegacije EU i nemačkog kancelara Olafa Šolca potpisan sporazum Srbija-Eu kojim se formalizuje podrška EU rudniku litijuma uz "obećanje da će taj projekat približiti Srbiju EU".
 
Međutim potpisivanje tog sporazuma je dovelo Vučića u težak položaj, ocenjuje portal, jer je protiv rudnika pobudilo masovni pokret koji tvrdi da će iskopavanje litijuma osuditi Srbiju na ekonomsku eksploataciju i zagađenje životne sredine, a zapadne standarde staviti van njenog domašaja. 
 
Vučić je kao odgovor optužio demonstrante da uz podršku Zapada planiraju njegovo rušenje s vlasti, konstatuje Politiko.
"Vlada, koju predvode Srpska napredna stranka i njeni politički saveznici, pokušala je da uguši nezadovoljstvo demonstranata napadima na nezavisne medije i priznala je da je sastavljala spiskove neprijatelja Srbije i osnivala anonimne političke pokrete za pružanje podrške rudniku", piše portal.
 
"Francuska vas voli koliko vi volite nju", kazao je na srpskom ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj Makron tokom prethodne posete Beogradu 2019. godine.
 
"Tokom te posete bila je još snažnija ofanziva šarma", smatra Politiko i piše da je sada, uoči dvodnevne posete, Makron dnevnim listovima u Srbiji poslao pismo od 1.400 reči o "snazi i vitalnosti veza koje ujedinjuju Francuze i Srbe" i da mu je cilj da "neguje i produbi dragoceno prijateljstvo".
 
Briselski portal ocenjuje da je Srbija računala na to da će je Francuska podržati kad god je druge evropske države "sateraju u ćošak".
 
Podsećajući da je u maju Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasala za to da Kosovo postane član organizacije za ljudska prava, portal kaže da je Francuska bila među državama koje su blokirale glasanje o tome.
 
Mond: Prodaja 'rafala' Srbiji od koristi Francuskoj i EU, ali prepreka za EU je autokratska vlast 
 
Francuski list "Mond" danas ocenjuje da se "ne može osporiti korist za Francusku i Evropu od opremanja vazduhoplovstva Srbije francuskim, umesto ruskim, ili američkim avionima", ali smatra da je za ugrađivanje Srbije u evropski tabor najvažnije "otklanjanjanje nacionalizma i autokratske vladavine predsednika Aleksandra Vučića".
 
"Mond" u redakcijskom uvodniku navodi da "Jelisejska predsednička palata upravo ističe suprotne razloge za prodaju 'Rafala' - jer u tome vidi sredstvo da se Srbija usidri u Evropi, umesto da se pusti da završi u sivoj zoni gde Moskva i Peking mogu vršiti svoj uticaj".
 
Pariski dnevnik ukazuje na poruke francuskog predsednika Emanuela Makrona da prodaja "Rafala" da bi se u avijaciji Srbije zamenili ruski "Migovi-29", predstavlja stratešku, istorijsku važnu promenu.
 
List ukazuje da se "treba nadati da će biti primenjene sve predostrožnosti da bi se zaštitili tehnologija i znanje ugrađeno u 'rafale' u zemlji gde ruski građani slobodno dolaze i gde kineski i ruski proizvođači vojne protiv-vazduhoplovne odbrane mogu neometano proučavati njegovu ubojitost".
 
"Otud", zaključuje "Mond", "najmoćnija snaga ugrađivanja Srbije u evropski tabor nije u kabini 'rafala', već su glavne prepreke nacionalizam i autokratska vladavina predsednika Aleksandra Vučića koji guši štampu, zlostavlja pristalice opozicije".
 
Pariski dnevnik je takođe mišljenja da Vučić "podstiče nemire na Kosovu" i kaže da "predsednik Makron o svemu tome, nažalost ni reči nije rekao u četvrtak u Beogradu".
 
Francuski list "Figaro" ističe da francuski zvaničnici partnerstvo sa Srbijom ugrađuju u logiku napora da se "Srbija ukotvi u Evropskoj uniji".
 
Pariski dnevnik podvlači reči Makrona da je "EU i njenim članicama potrebna snažna i demokratska Srbija, dok je Srbiji neophodna moćna i suverena EU da bi mogla da brani i sprovodi sopstvene interese".
  • Лиманац

    31.08.2024 14:46
    Занимљиво.
    Читали смо како „Србија мора да изабере страну, неће више моћи да седи на две столице”.
    Ипак показало се да то „седење на две столице” заправо то и није, већ је седење на српској столици и брига о српским националним и државним интересима.
  • ccc

    31.08.2024 09:31
    vucevic
    gde si ti
  • ccc

    31.08.2024 09:10
    uzeo nam pare
    a mi cekamo po 12 sati na granici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nema problem sa Ohridskim sporazumom, postignutim sa Prištinom uz posredovanje EU i SAD, koji podrazumeva neke obaveze iako nije potpisan".