Spisak ipak postoji: Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava zadržana na aerodromu

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji Sofija Todorović ponovo je zadržana na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" bez ikakvog objašnjenja.
Ovo je saopštila Inicijativa i istakla da je to osmo zadržavanje za manje od dva meseca.
 
U saopštenju se navodi da je Todorović zadržana danas prilikom putovanja u nemački grada Ahen, gde 1. septembra treba da preuzme Ahensku mirovnu nagradu u ime Inicijative mladih za ljudska prava.
Inicijativa je istakla da prilikom svakog izlaska i ulaska u zemlju od 6. jula ove godine do danas, granična policija Srbije zadržava Sofiju Todorović i da je ovo osmo po redu zadržavanje, uz napomenu da zadržavanja obično traju između 90 minuta i četiri sata, tokom kojih se Todorović neretko nalazi u posebnoj prostoriji aerodroma uz konstantnu pratnju policijskih službenika.
 
"U tim prilikama, pripadnici granične policije navodili su da je osnov zadržavanja detaljna granična kontrola, koja uključuje i kompletan pretres prtljaga. Njihovo objašnjenje je da se prilikom skeniranja pasoša Sofije Todorović pojavljuje oznaka koja ih obavezuje da ovako postupaju pri svakom ulasku ili izlasku iz zemlje", dodaje se u saopštenju.
Inicijativa je istakla da je odlučila da slučaj iznesu u javnost posle kontinuiranog ponavljanja zadržavanja, onemogućavanja pristupa advokatu, odbijanja da se izda potvrda o zadržavanju, a posebno nakon iznošenja informacija zvaničnika o postojanju "spiskova o verbalnom deliktu".
 
"Smatramo da se u ovim slučajevima radi o proizvoljnom lišavanju slobode građana Srbije, što ima za cilj da ozbiljno naruši osećaj sigurnosti kod zadržavanog lica, kao i da ograniči slobodu na način koji bitno utiče na svakodnevne privatne i profesionalne okolnosti", navela je Inicijativa.
 
O kontinuiranim zadržavanjima Sofije Todorović obavešteni su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativna agencija i Uprava granične policije, a Upravi je predat zahtev za izdavanje potvrde o svim zadržavanjima, njihovom trajanju, aktivnostima policije prilikom zadržavanja i pravnom osnovu za takvo kontinuirano postupanje.
 
Inicijativa je zatražila od nadležnih organa da prekinu sa represivnim i diskriminatornim praksama i da omoguće uživanje ljudskih prava svim građanima i građankama Srbije.
 
"Imali smo uverenja ministra MUP Ivice Dačića da domaći državljani nisu ni na kakvom spisku i da je to jedna laž onih koji žele loše Srbiji. Predsednik nas je uveravao da će svi spiskovi biti poništeni ili skonjeni, međutim ovo je samo dokaz da to nije slučaj, da smo mi kao javnosti bili obmanuti, a da ja, građanka Srbije, jesam bila zadržana i danas", navela je Sofija Todorović.
 
"Nakon što sam objavila na Tviteru situaciju sa aerodroma, policija me je pustila nakon 35 minuta zadržavanja, što u prethodnih sedam situacija nije bio slučaj i uglavnom sam zadržavana između dva i četiri sata. Da nisam upoznala javnost sa onim što mi se događa protekla dva meseca, verujem da ovo ne bi bio epilog", rekla je ona. 
  • Соња

    01.09.2024 19:32
    Ја бих другачије...
    Не бих ја њој бранила да изађе из земље али јој не бих дозволила да се врати. Неко ко толико ровари против своје државе и којој ништа овде није добро треба да оде тамо где су јој послодавци и где тече мед и млеко.
  • Милан

    01.09.2024 16:54
    Не може
    Не може се радити против сопствене државе а очекивати да те иста тапше по рамену,не иде то!!!
    Можеш мислити,директорка иницијативе за људска права коју финансира и награђује Немачка,наш проверени пријатељ.Зар стварно мислите да смо баш сви будале и сендвичари?
    Може да остане у Дојчланду и да прима паре на руке и тамо се бори за људска права а пуно је оних којима су угрожена,више него у Србији.
  • Nwankwo Kanu

    01.09.2024 14:12
    Za ovo se izlazi na ulice daleko pre rudnika litijuma. Da imamo slobode koje treba da imamo niko ne bi mogao ni razmisljati da na ustrb gradjana i zdravlja napravi rudnik. Donose se zakoni koji sve vise smanjuju te slobode, pa zakoni kojima se dozvoljava drzavna kradja privatne imovine (za sada samo za saobracajne prekrsaje), bio je u pripremi i zakon gde policija moze bez naloga da ulazi u privatnu imovinu ali se od njega odustalo, spremaju se i zakoni koji ce jos vise poostriti drzanje vatrenog oruzja, ali se niko ne buni na to i ne zali, a te stvari su jedne od daleko najbitnijih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija