Trajković: Srbi s Kosova sutra u Beogradu sa ProGlasom

Delegacija Srba sa Kosova sutra će se sastati sa članovima inicijative ProGlas, što je njihov prvi sastanak.
Trajković: Srbi s Kosova  sutra u Beogradu sa ProGlasom
Foto: Beta/AP
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice Momčilo Trajković najavio je da će se razgovarati o kosovskom pitanju i demokratizaciji Srbije.
 
"Želim da se zahvalim i izrazim veliko zadovoljstvo jer su prihvatili razgovor sa nama. Prvi put da beogradska intelektualna elita prihvati takav razgovor na tako ozbiljnu temu kao što je Kosovo", rekao je Trajković za Betu, uz nadu da će se i ovakvim susretom intelektualna elita više aktivirati povodom kosovskog pitanja. 
Kako je naveo, sa članovima ProGlas-a sastaće se, osim njega, predstavnici Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije iz Gračanice i Narodnog pokreta Srba sa KiM "Otadžbina", iz Kosovske Mitrovice.
Trajković je rekao da ta delegacija Srba namerava da se u septembru sastane sa opozicijom kao i udruženjima i pokretima koji se bave kosovskim pitanjem, podsetivši da su već imali razgovor sa akademicima.
 
Kako je naglasio, bez demokratizacije Srbije nema rešenja kosovskog pitanja.
 
"Moram sa velikim željenjem da kažem da smo želeli prvo da razgovaramo sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali su naše apele odbili patrijarh Porfirije i mitropolit raško-prozrenski Teodosije", rekao je Trajković, navodeći da nije ni odgovoreno na njihove molbe za sastanak.
 
U najavi razgovora sa članovima ProGlas-a, Srpsko nacionalno veće je saopštilo da su teme "katastrofalni položaj našeg naroda na Kosovu i Metohiji u svetlu sprovođenja Briselskog, Francusko-nemačkog sporazuma i Ohridskog dogovora".
 
Razgovaraće se i o tome "kako pružiti demokratski otpor i zaštititi narod od destruktivne politike (kosovskog pemijera) Aljbina Kurtija, kako zaustaviti vlast u Srbiji u daljoj manipulaciji i zloupotrebi prevarenog naroda, kao i o odnosu opozicije i intelektualne elite u Srbiji prema Kosovu i Metohiji".
 
Najavljeno je da će se razgovarati i o podršci i pomoći ProGlas-a Srbima sa Kosova u stvaranju nove strategije i autentične politike zasnovane na pluralizmu, o ulozi Srba s Kosova u demokratizaciji Srbije i o daljoj saradnji.
  • Kosovo i Rio Tinto

    02.09.2024 12:24
    Pokrenuti proteste Kosovo i Rio Tinto, i levi i desni i državotvorni centar zajedno, toga se nelegitimni Vučić koji je prevario glasače i krši ustav plaši !
  • R

    02.09.2024 08:16
    R
    Nevidim razlog zasto se sastaju? Kosovo je samostalna Drzava i Srbi su manjina koja zivi u njoj koja mora postovati njihove zakone i ustav. Bukvalno nista nemogu uraditi sem da naprave neki performans i sl.u Bg. Sta su birali to su i dobili dok se Proglas ponasa kao lesinar skupljajuci sve i svasta kako bi dobio na nekom znacaju i masovnosti...sto je graska! Koga zabole za Srbe sa Kosova? Neka ode AV i Proglas zajedno ima da ih vrate sa granice dzumle! Razocarenje!!!
  • Ops

    02.09.2024 06:35
    Ako su glumci i potplacene sudije elita i intelektualci onda smo na dnu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija