Brnabić o protestu: Osvetlili mrak litijumom iz baterija telefona, kakvo licemerje

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nazvala je večerašnji protest koji su organizovali aktivisti Eko straže licemerjem.
Objasnila je time što su organizatori pozvali učesnike da osvetle mrak, a to su, kako je navela, učinili "litijumom iz baterija svojih mobilnih telefona."
 
"Večerašnji protest Eko straže završava se sasvim primereno – organizator ih je pozvao da osvetle ‘mrak’ litijumom iz baterija svojih mobilnih telefona. Prelepo. Licemerje? Ma, ne", navela je Brnabić na društvenoj mreži Iks.
Ona je, kometarišući izveštavanje N1, navela kako sve vreme iz studija te televizije "o rudarstvu i hemiji priča novinar koji o rudarstvu ne zna ništa, a o hemiji još manje, ali priča samouvereno kao da je prošle godine dobio Nobela iz hemije".
 
"Na kraju, kao šlag na torti, N1 daje reč čoveku čija je porodica prodala zemlju Rio Tintu…. I tako u krug. Vređaju ovoj zemlji i ovom narodu zdrav razum. I sve je predstava, samo da svi izgledaju kul i lepo", napisala je predsednica parlamenta.
Ona je pitala "koliko je bilo ekoloških pokreta pre samo 10 godina"
.
"Ko se tada brinuo dok su Aleksandar Vučić i SNS gradili filtere za odsumporavanje na našim termoelektranama, usvajali zakone da imamo zelenu energiju zbog čistijeg vazduha, čistili divlje deponije, kupovali električne autobuse, gradili postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, prebacivali kotlarnice sa uglja i mazuta na gas i drvnu biomasu? Gde ste tada bili", upitala je Brnabić.
 
"Ne, nije tada bilo briga ove ljude za vazduh, a danas sve Grete Thunberg", ironično je navela Brnabić, asocirajući na svetski poznatu švedsku aktivistkinju.
Protest u organizaciji "Eko straže", u znak podrške ranije privedenim ekološkim aktivistima zbog protivljenja kopanju litijuma, večeras je održan ispred sedišta Radio relevizije Srbije.
 
Na kraju skupa, na kome su govorili ekološki aktivisti koji su biii privođeni, rečeno je da je RTS izvestio o protestu, te da je to uspeh okupljenih.
 
Vlast je na skupu optužena da "igra prljavo", te je apelovano na solidarnost svih sa ekološkim aktivistima koji, kako su kazali, neće prestati sa svojim akcijama.
 
Građani su nosili transparetne i parole sa natpisima protiv eksplotacije litijuma, a brojni aktivisti su govorili o svemu što im se dešavalo tokom privođenja. Kritikovan je i RTS što ne izveštava o onome s čim se suočavaju ekološki aktivisti i zatraženo od Javnog servisa da obajavljuje samo istinu a ne da bude u službi vlasti.
 
Aktivistkinja Zorana Crnojević, koju je policija privela u petom mesecu trudnoće, rekla je da ljude na ulice sada izvodi tema koja nema lidera.
 
Kazala je da "nisu pojedinci razlog okupljanja mase na ulicama", pa neće, kako je navela, "ni pritisak na pojedince sprečiti ljude da izađu na ulice".
  • Zebra

    04.09.2024 22:29
    Nije problem litijum. Problem je prljava eksploatacija teškom hemijom! Problem je što niko normalan to ne bi dozvolio u svojoj zemlji. Što ovako nešto dorektno ugrožava trećinu stanovništva Srbije. Što narod ako danas ne pali telefone na protestima, sutra pali sveće! A zašto?! Zato što je neko uzeo novac. Neko ko hoće da zauvek vlada i ugnjetava ovaj narod!
  • vera

    04.09.2024 18:28
    AV! AV!
    AV! AV! AV! svaki kometar suvišan
  • Kole

    04.09.2024 12:56
    nepomenica
    Javila se nepomenica da optuzi obican narod sto protestuje.Nije sve u parama ako cemo ostati bez pitke vode i zagadjenog zemljista kako su rekle Dragana Djordjevic i Sanja Sakan.Ali sta znaju doktori hemije,tehnologije i metalurgije.Bivsa premijerka zna bolje od njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija