NDNV pokrenuo inicijativu za jačanje medija civilnog sektora

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je članove i sve kolege da doprinesu uspostavljanju institucionalnih mehanizama za stabilno finansiranje "medija zajednice" u Srbiji.
NDNV pokrenuo inicijativu za jačanje medija civilnog sektora
Foto: 021.rs
Istaknuto je da "mediji zajednice  - mediji civilnog društva imaju važnu ulogu u ostvarivanju javnog interesa - u informisanju građana i u odbrani novinarstva i očuvanja standrada profesije jer su to preduslovi za izgradnju demokratskog i otvorenog društva".
 
"U cilju obezbeđivanja javnog interesa, neophodno je jasno zakonski regulisati usloveza osnivanje, rad i finansijsku održivost medija civilnog društva, a zbog njihovog značajau ostvarivanju prava građana u oblasti javnog informisanja kroz kvalitetne i nezavisne programske sadržaje", navodi NDNV.
To udruženje podseća da su u Medijskoj strategiji iz 2020. godine mediji civilnog društva istaknuti kao "dobar model medija koji može efikasno popuniti praznine u informisanju na lokalnom i regionalnom nivou, kao i prostor između komercijalnih medija i javnih medijskih servisa".
 
U poslednjim izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima 2023. godine je prvi put definisan taj medijski sektor, zbog čega je neophodno ovo pitanje preciznije zakonski regulisati, ukazao je NDNV.
Analiza položaja "medija zajednice" u Srbiji, urađena na osnovu istraživanja tog udruženja, pokazala je da je finansijska neizvesnost njihov osnovni problem.
 
Većina čak radi na rubu egzistencije, naveo je NDNV, jer se pretežno finansiraju na osnovu projekata, odnosno konkursa koje raspisuju lokalne samouprave ili republička ministarstva čiji budžeti su nedovoljni za redovan rad, a najčešće su vrlo simbolični.
 
"Ovi mediji su vrlo često izloženi pritiscima, pretnjama, diskriminaciji, kao i SLAPP tužbama. Takođe, oglašivači zaziru od saradnje sa ovim medijima, jer imaju kritički odnos prema vlastima, te se plaše da bi im to uzrokovalo poslovne probleme", navodi NDNV.
 
Inicijativa je zbog toga usmerena na razvoj tog sektora, između ostalog i kroz formiranje posebnog državnog fonda za podršku isključivo medijima civilnog društva i eventualnih modela poreskih i drugih olakšica da bi se obezbedila dugoročna finansijska održivost tih medija.
 
"To može biti kroz oslobađanje od plaćanja PDV-a, te pojedinih naknada, ali i kroz obezbeđivanje poreskih podsticaja za zapošljavanje mladih novinara i slično. Na taj način bi se stvorili uslovi za ostvarivanje dugotrajnije finansijske održivosti ovih medija", piše NDNV.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija