Nemački mediji: Uprkos kupovini Rafala, Srbija ostaje na periferiji Evropske unije

Uprkos kupovini Rafala, Srbija ostaje na periferiji Evropske unije, ocenjuje štampa na nemačkom, koja piše i da uspeh s prodajom Rafala ugrožava zajednički projekat Francuske i Nemačke.
"Francuska diplomatija je uverena: kupovinom dvanaest borbenih aviona Rafal Srbija se odmiče korak dalje od Rusije ka zapadnom taboru. Francuzi veruju da kupovina tih mašina za 2,7 milijardi evra stvara tehnološku zavisnost i da je to signal koji, kako je rekao Makron, ukazuje na stratešku promenu. Ali, u to se može sumnjati", piše u svom komentaru za Noje cirher cajtung novinar Andreas Ernst, koji već duži niz godina za taj švajcarski list izveštava sa Balkana, prenosi DW.
 
"Istina je", navodi autor, "da kupovina Rafala nije jedini korak kojim Srbija pokazuje svoju solidarnost sa Zapadom: Beograd je podržao sve rezolucije UN protiv ruskog agresorskog rata, a ujedno i snabdeva ukrajinsku vojsku municijom u velikim razmerama – zaobilaznim putevima. Ali Vučić nema nameru da se okrene od svojih prijatelja u Moskvi i Pekingu. On neće uvoditi sankcije Rusiji. Računa na podršku Moskve i Pekinga u nepriznavanju državnosti Kosova".
"Kupovina Rafala zapravo samo dokazuje da njegova politika klackalice funkcioniše", ocenjuje autor i podseća da je Makron javno pohvalio Vučićevu "stratešku hrabrost".
 
"Makron je u Beogradu ponovio fraze koje se čuju od svih posetilaca iz Evropske unije: Srbiji je mesto u EU. Ni on sam u to ne veruje, a ni Vučić nije uveren. Vučić ne želi funkcionalnu ustavnu državu ili demokratsku promenu vlasti. Ono što ga zanima jeste povezivanje njegove zemlje s evropskim tržištima. On koristi rast standarda da poveća podršku sopstvenoj vlasti. Na demokratsko učešće građana u odlučivanju ne mora da se oslanja", piše autor.
Pritom se stvari menjaju i u EU, ukazuje autor i nastavlja: "Pojavljuje se novi model integracije. Ne sledi se nikakav strateški dokument, već se oslanja na praktične odnose sa zemljama u regionu. Čini se da važne zemlje-članice Zapadni Balkan više ne vide kao pristupno područje iz kojeg će se zemlje jednog dana pridružiti Uniji kao ravnopravne članice, već ga vide kao svojevrsno strateško predsoblje. A tamo, u tim malim zemljama, postoje mali knezovi s kojima možete da pravite ‘dilove’ koji kod kuće ne bi bili mogući."
 
Švajcarski novinar zaključuje: "To ne sluti na dobro za budućnost civilnog društva i demokratije u regionu. Narednih nekoliko godina će pokazati da li građani Zapadnog Balkana mogu da preokrenu taj trend, ali podrške spolja, teško da će biti."
 
Francuski uspeh s prodajom Rafala ugrožava projekat sa Nemačkom
 
Nemački list Frankfurter algemajne cajtung, nakon potpisivanja ugovora u Beogradu o kupovini vojnih aviona, ukazuje da je francuski Rafal postao "izvozni hit".
 
"Ekonomski, program borbenih aviona je već veliki uspeh za Francusku", ocenjuje nemački list. 
 
Međutim, kako se navodi, "komercijalni uspeh Rafala, zajedno sa različitim pogledima na izvoz oružja, smatra se glavnim kamenom spoticanja za razvoj nemačko-francusko-španskog ‘Borbenog sistema budućnosti’ (FCAS). S obzirom na veliku potražnju za Rafalima, firma ‘Daso’ koja ga proizvodi, nije pod pritiskom da u skorije vreme izbaci novi avion na tržište."
 
"Za Erbas, kao deo konzorcijuma koji proizvodi avione Jurofajter, stvari stoje drugačije. Dok francuski projektni partneri očekuju da će prvi let FCAS biti moguć 2029. i da će taj novi sistem biti pušten u upotrebu ‘ne pre 2045. godine’, dotle je nemačka strana zainteresovana da to bude ranije. Tako je to politički dogovoreno. Međutim, nova neizvesnost oko budućeg političkog kursa Francuske ponovo dovodi u pitanje predviđeni raspored", ukazuje Frankfurter algemajne cajtung.
  • Vladimir

    03.09.2024 14:08
    Odlično
    Odlično je da budemo van EU. A da li smo zato periferija, to na dušu onom ko to piše. Naprotiv, sama EU postaje polako periferija glavnih tokova svetske politike a bogami i ekonomije. Tako da ta mantra o EU više nije aktuelna. Samo da to još shvati i autor teksta. Polako, shvatiće
  • Milan

    03.09.2024 11:36
    Tragicno uljuljkani
    Uljuljkana u svoju narcisoidnost evropa ne vidi da postaje nebitna ekonomski ,vojno, politicki pa cak i kulturno.Trend je ocigledan i polako sve vise nikome netreba i niko je ozbiljno sve vise nece posmatrati kao neki vazan cinilac u svakom pogledu, a to svojom politikom sve vse ubrzavaju.
  • Srdja

    03.09.2024 08:15
    Od koga milost
    Sve ovo običan pošten narod zna.A što drugi neznaju sami su krivi.Mi smo krivi što postojimo, toje najveća muka pa nam zla smišljaju, djabe nam je dželatima se umilostiviti nikad nismo mogli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija