EPS: Usvojeni novi načini formiranja cena struje za kupce na komercijalnom snabdevanju

Elektroprivreda Srbije objavila je da je Skupština EPS-a usvojila nove metodologije formiranja cena struje za kupce na komercijalnom snabdevanju.
EPS: Usvojeni novi načini formiranja cena struje za kupce na komercijalnom snabdevanju
Foto: Pixabay
Cilj je, kako je navedeno, da se zadovolji potreba tih kupaca uz održavanje finansijskog integriteta i održivosti poslovanja.
 
U saopštenju EPS-a piše da ovaj nov način formiranja cene za privredu osigurava da cene odražavaju trenutne tržišne uslove obezbeđujući stabilnost i predvidljivost za kupce.
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla je da je usvajanjem metodologija Srbija ispunila i poslednji strukturni reper Međunarodnog monetarnog fonda za energetiku.
"Nove metodologije sada daju prostor da se prate kretanja na tržištu i to u oba smera i kod padova, ali i kod skokova cena i doprineće efikasnijem ugovaranju snabdevanja električnom energijom sa kupcima na otvorenom tržištu u uslovima konkurencije, uzimajući u obzir kriterijume kao što su najniža cena električne energije, rok plaćanja i sigurnost snabdevanja", rekla je ona.
 
Navedeno je da su usvojene metodologije za obrazovanje fiksne cene i cene sa nivelacijom za potpuno snabdevanje strujom krajnjih kupaca, koja se obavlja po tržišnim principima, kao i metodologija za formiranje cena za snabdevanje krajnjih kupaca po ugovoru sa unapred određenom količinom.
 
Usvojene su i metodologija za obrazovanje krajnje cene sa dinamičkim tarifiranjem za potpuno snabdevanje strujom krajnjih kupaca, metodologija za obrazovanje prodajne cene struje proizvedene iz obnovljivih izvora za snabdevanje krajnjih kupaca i metodologija za obrazovanje cene za isporučenu struju od kupca-proizvođača po ugovoru o potpunom snabdevanju sa neto obračunom.
 
"Fleksibilnost ugovaranja koju donose ove metodologije doprineće i raznovrsnijoj ponudi, koja će za posledicu imati i unapređenje energetske efikasnosti i konkurentnosti srpske privrede, zbog mogućnosti optimizacije troškova električne energije u finalnim proizvodima", rekla je Đedović Handanović.
  • Саша

    03.09.2024 21:18
    Данак у крви
    Од сада ће моћи да мењају цену када год им се прохте, као за бензин.Наводно цена ће зависити од кретања на тржишту. Чим је то услов ММФ, а спроводе ови лопови, који су већ тајно приватизовали ЕПС то је мувачина и нова пљачка! Не знам ко је гласао да нам ММФ води државу?
  • Treća strana

    03.09.2024 17:17
    Ministarko
    ako zna šta je rekla,a ništa nije objasnila onda je tema u potpunosti promašena. Nikoga ne zanima "usklađivanje sa mmf- om, već način na koji će se formirati cena struje Srbiji. I ovako je sadašnji račun za istu, transparentno bezobrazan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija