U Srbiji registrovano 28 obolelih od groznice Zapadnog Nila, jedna osoba se zarazila u Grčkoj

U Srbiji je, do 2. septembra, registrovano 28 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila u ljudskoj populaciji, objavio je danas Institutu za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.
U Srbiji registrovano 28 obolelih od groznice Zapadnog Nila, jedna osoba se zarazila u Grčkoj
Foto: Pixabay
Do 26. avgusta bilo je registrovano 20 slučajeva tog sezonskog oboljenja koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. 
 
Prema današnjem izveštaju, po pet obolelih je na teritoriji Beograda i Južnobanatskog okruga, dok je po četiri registrovano u Podunavskom i Južnobačkom okrugu.
U Srednjobanatskom i Zapadnobačkom okrugi registrovana su po dva slučaja, a u Severnobačkom, Braničevskom, Mačvanskom, Raškom, Severnobanatskom i Šumadijskom okrugu po jedan slučaj.
 
Od ukupnog broja obolelih 20 osoba je muškog, a osam ženskog pola, dok je prosečna starost obolelih 59,14 godina, naveo je Batut na svom sajtu.
Na teritoriji Mačvanskog okruga registrovan je i jedan slučaj groznice Zapadnog Nila sa verovatnim mestom zaražavanja u Grčkoj, dodaje se.
 
Glavni prenosilac virusa Zapadnog Nila je "Culex pipiens", vrsta komaraca koja je odomaćena i kod nas.
 
Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji obično traje od juna do novembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija