Šerbedžija o litijumu u Srbiji: Zašto ne kopaju u Nemačkoj, pevaću o tome u svojim pesmama

Rade Šerbedžija upitao je vlast u Beogradu zašto se planira iskopavanje litijuma u Srbiji, koja je na 12. mestu u svetu po mogućim nalazištima, ali ne i u Nemačkoj, koja poseduje više resursa te rude.
"Ne verujem da ljudi odbacuju ekonomski profit bez razloga. Koliko profita ostaje malim zemljama od tih velikih inostranih ulaganja", rekao je muzičar i glumac, odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše "današnji trenutak".
 
Kažu da je Srbija dvanaesta na svetu po mogućim nalazištima rude litijuma, rekao je on i napomenuo da "izgleda da Nemačka ima veće resurse".
 
"Moje pitanje je zašto u Nemačkoj ne kopaju tu rudu, zašto u velikoj evropskoj zemlji ne kopaju, nego su odlučili da kopaju u Srbiji, u Avganistanu", zapitao se Rade Šerbedžija.
 
 
On je izjavio da ne želi nikoga da optuži, već samo da upita vlast, "pritisnutu od sveta i evropske zajednice" da pristane na kopanje litijuma, da li je sigurna da su ispitani svi autoriteti, poznati biolozi, hemičari i medicinari o mogućoj štetnosti iskopavanja.
"Libim se toga da dajem komentar. Pevaću o tome u svojim pesmama, mnogi će se prepoznati", poručio je Šerbedžija, ali je dodao da misli da ima pravo da kaže nešto o "gorućem pitanju" - litijumu.
 
Šerbedžija je najavio da će sa svojim orkestrom "Zapadni kolodvor" održati koncert u Beogradu 26. oktobra.
  • @ Steva Nikola

    04.09.2024 12:09
    @ Steva Nikola U nijednoj EU državi se ne kopa litijum tako da je laž što pišete!
    U Nemačkoj, Francuskoj, Portugalu i Finskoj se ne kopa litijum i ovo su SNS botovi koji šire lažne informacije.
    Jedino gde se litiujum kopa su pustinje u Rusiji, Australiji po 1000 km daleko od naselja.
  • Y

    04.09.2024 11:02
    @ Milan
    Za Oluju ne krivi Hrvate i Tudjmana već Milosevica koji je sve to dozvolio taki smo mi Srbi! A Radetu nemozete ni ordnuti pod prozorom! Bravo i podrska Rade!
  • EvoOvako

    04.09.2024 10:48
    Ne znam da li mi se više gade
    Borovi koji su aktivni od jutra ili oni drugi ekstremi kojima je Vučić kriv i zbog današnje vrućine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija