Preminuo Bora Đorđević

Frontmen grupe "Riblja čorba", Borisav Bora Đorđević, preminuo je danas, 4. septembra, u 72. godini.
Preminuo Bora Đorđević
Foto: Medija centar Beograd
Bora Đorđević je preminuo u bolnici u Ljubljani, gde je bio na lečenju zbog ozbiljnih problema koje je imao sa plućima.
 
Zvanična stranica grupe "Riblja čorba" objavila je vest o njegovoj smrti. 
 
"Poštovani prijatelji, sa tugom i žalošću obaveštavamo vas da nas je napustio naš prijatelj i brat, Borisav Bora Đorđević. Počivaj u miru dragi naš Boki. Borisav Bora Đorđević. 01.11.1952- 04.09.2024", piše u objavi.
Poslednji put se u javnosti pojavio 1. jula, kada je održao poslednji koncert.
 
Borislav Bora Đorđević, poznat i kao Bora Čorba, bio je srpski pisac, pesnik, glumac i rok muzičar, te frontmen benda Riblja čorba. Rođen je 1. novembra 1952. godine u Čačku. Mladost je proveo u Beogradu, a poslednje godine života, proveo je u Ljubljani.
Muzikom se bavio od trinaeste godine. Bio je član mnogih bendova u Čačku, a prve godine u Beogradu obeležio je rad sa grupama Zajedno, Hajduk Stanko i jataci i Suncokret. Od 1978. godine je bio frontmen benda Riblja čorba sa kojim je tokom više od četiri decenije rada snimio dvadesetak studijskih albuma, te objavio isto toliko snimljenih koncerata i kompilacija.
 
Bend Riblja čorba smatra se jednim od najznačajnijih rok bendova s ovih prostora. Njihovi albumu prodavani su i u više od pola miliona primeraka, a veliki uspeh imali su i u inostranstvu. Održali su brojne koncerte u Americi i Australiji.
 
Bora je objavio i desetak knjiga, a njegova zbirka poezije "Pusto ostrvo" je 2018. godine osvojila nagradu Akademije "Ivo Andrić".

Komentari 69

  • Srdjan Kovacevic

    06.09.2024 16:46
    Odrastao sam uz tvoje pesme. Počivaj u miru Boro.
  • Boro Čorbo

    06.09.2024 03:12
    Živ je.
  • Realno

    05.09.2024 12:29
    Bora Čorba je preminuo početkom ´90-ih. Prodao veru za večeru. Ovo je pokop njegovih zemnih ostataka koji su opstajali 30 godina pod imenom Borislav Đorđević.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija