I dalje tajni podaci o smrti brata osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić

Više javno tužilaštvo u Nišu odbilo je zahtev za pristup informacijama od javnog značaja povodom smrti D. D. iz sela Zlot.
I dalje tajni podaci o smrti brata osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić
Foto: 021.rs
On je osumnjičen za pomaganje u prikrivanju dokaza u slučaju ubistva dvogodišnje Danke Ilić iz Bora.
 
Umro je u policijskom pritvoru 7. aprila, a kako su naveli, "omogućavanjem ostvarivanja prava na pristup informacijama od javnog značaja organ vlasti bi ugrozio, omeo i otežao vođenje predistražnog postupka".
Informacije od javnog značaja zatražio je advokat iz Beograda Stevan Damnjanović, i kako je rekao agenciji Beta, pitao je pre svega da li je formiran predmet povodom smrti D. D. i pod kojim brojem je zaveden.
 
"Koje su izvedene dokazne radnje u navedenom predmetu, a povodom postupka koji se vodi povodom smrti D. D? Da li su saslušani okrivljeni i koja su njihova imena i prezimena i koliko ih ima? Da li se neko od okrivljenih nalazi u pritvoru i ako se nalazi kada mu je određen pritvor i iz kog razloga", pitao je Damnjanović koji je, kako kaže zatražio i obdukcioni nalaz pokojnog.
U rešenju kojim se odbija dostavljanje informacija, više javno tužilaštvo u Nišu navelo je da je slučaj u predistražnom postupku.
 
"Povodom navedenog zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, uzimajući u obzir sve okolnosti, ocenjeno je da bi organ vlasti udovoljavanjem zahtevu tražioca ugrozio, omeo i otežao vođenje predistražnog postupka, zbog čega je odlučeno da se imenovanom uskrati pristup informacijama od javnog značaja", naveli su u obrazloženju.
 
Naveli su član Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kojim je propisano da organ vlasti može tražiocu uskratiti pristup informacijama od javnog značaja, ako bi time ugrozio, omeo ili otežao sprečavanje ili otkrivanje krivičnog dela, optuženje za krivično delo, vođenje predistražnog postupka, vođenje sudskog postupka, izvršenje presude ili sprovođenje kazne, vođenje postupaka u smislu zakona kojim je uređena zaštita konkurencije, ili koji drugi pravno uređeni postupak, ili fer postupanje i pravično suđenje, do okončanja postupka.
 
U obrazloženju piše da Više javno tužilaštvo u Nišu aktivno preduzima mere i radnje u cilju rasvetljavanja spornih činjenica ovog događaja, a sve u skladu sa Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja, kao i da će obavestiti javnost o toku postupka.
 
D. D. (40), brat D. D. osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić (2), preminuo je u Policijskoj upravi u Boru, a MUP je na početku tvrdio da mu je pozlilo.
 
Izveštaj patologa naknadno je potvrdio da je smrt u pritvoru ipak bila nasilna.
 
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je još 22. juna izjavio da nije teško utvrditi šta se desilo u slučaju njegove smrti, jer je policijska stanica pokrivena nadzornim kamerama.
 
D.D. je bio osumnjičen da je bratu pomagao u skrivanju tela dvogodišnje devojčice Danke Ilić, dva dana posle njenog navodnog ubistva.
  • Инспектор Вишекруна

    05.09.2024 22:06
    Реално
    Под довољном количином батина признао бих и да сам 1389-е наредио убиство цара Лазара и да сам се тада звао Бајазит!
    А сада озбиљно. Детета нема. Да ли је могуће да нема никаквог трага?
  • Rock bob

    05.09.2024 21:21
    2 minuta
    "Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je još 22. juna izjavio da nije teško utvrditi šta se desilo u slučaju njegove smrti, jer je policijska stanica pokrivena nadzornim kamerama."

    Hoce li opet nedostajati neka 2 minuta?
  • BGD 011

    05.09.2024 20:57
    Kriminal koji stiti policija
    Toliko je slucaj doveden do apsurda da su svi umesani, politicari, policija, tuzilastvo, sud, radnici vodovoda, cak i porodica...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija