Ministartvo pravde demantuje da izvršna vlast pokušava da se meša u izbor sudija

Ministarstvo pravde Srbije demantovalo je današnje saopštenje Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).
Ministartvo pravde demantuje da izvršna vlast pokušava da se meša u izbor sudija
Foto: 021.rs
Saopštilo je da su neistinite informacije o pokušaju mešanja izvršne vlasti u izbor sudija i nosilaca javnotužilačke funkcije kroz izmeštanje izbora u Pravosudnu akademiju.
Kako su naveli, radnom verzijom Zakona o pravosudnoj akademiji nije predviđeno da pravosudna akademija bude "jedina tačka ulaska u pravosuđe", iako je to zatražila Evropska komisija u okviru ocene ispunjenosti prelaznih merila za Poglavlje 23- Pravosuđe i osnovna prava, niti da u sastavu organa upravljanja pravosudnom akademijom budu predstavnici političkih tela.
 
"Radna verzija koja se trenutno razmatra na sastanku radne grupe predviđa alternativne modele izbora na sudijsku i javnotužilačku funkciju, od čega je položeni ispit u okviru početne obuke na pravosudnoj akademiji jedan od modela. Radnom verzijom predviđeno je da Upravni odbor pravosudne akademije ima 11 članova od čega pet članova iz reda sudija koje bira Visoki savet sudstva, četiri člana iz reda javnih tužilaca koje bira Visoki savet tužilaštva, ministra pravde, kao člana po položaju, kao i jednog člana iz reda zaposlenih u Pravosudnoj akademiji koga imenuje vlada", navelo je ministarstvo.
U saopštenju su dodali da je predviđeno da Programski savet ima ukupno 17 članova od kojih je sedam iz reda sudija, pet iz reda javnih tužilaca, dva iz reda sudijskih i javnotužilačkih pomoćnika, a jednog iz reda korisnika prethodne obuke.
 
"Samo dva člana Programskog saveta su predstavnici izvršne vlasti i to državni sekretar u ministarstvu nadležnom za pravosuđe i državni sekretar u ministarstvu nadležnom za finansije. Imajući to u vidu, nedvosmisleno je da nema uticaja izvršne i zakonodavne vlasti na izbor nosilaca pravosudnih funkcija, niti da većinu imaju lica koja su birana od strane političkih tela (Narodne skupštine i Vlade) i više nego očigledno da Centar za pravosudna istraživanja još jednom obmanjuje kako stručnu, tako i opštu javnost dovodeći ih u zabludu u pogledu rešenja koja su sadržana u Radnoj verziji zakona", navedeno je u saopštenju.
 
Istaknuto je da ministarstvo pravde proces pripreme svih propisa sprovodi transparentno i inkluzivno te da je rešenje o obrazovanju radne grupe za pripremu Nacrta zakona dostupno na internet stranici ministarstva pravde znatno pre saopštenja Centra za pravosudna istraživanja.
 
"Konačno ističemo da je predstavnica Centra za pravosudna istraživanja prisutna na sastancima Radne grupe i da je istakla da nema komentare na dosadašnji rad Radne grupe, iako je pozvana da ih predstavi, kao i da o navodima sadržanim u saopštenju Centra za pravosudna istraživanja nije upoznata, što ukazuje na proizvoljnost zaključaka koji su izneti u saopštenju", zaključilo je ministarstvo pravde.
 
Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) upozorio je danas da izvršna vlast na čelu sa ministarstvom pravde ponovo pokušava da izbor sudija i tužilaca suštinski izmesti iz pravosudnih saveta u Pravosudnu akademiju.
 
Ta ocena se odnosi na hitno predlaganje novog Zakona o pravosudnoj akademiji i hitne izmene Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu.
 
CEPRIS je ocenio da bi time pravosudna akademija koja je u organizacionom i finansijskom smislu zavisna od izvršne vlasti, postala jedina tačka ulaska u pravosuđe, iako u njenoj predloženoj upravljačkoj strukturi nesumnjivu većinu imaju osobe koje su birala politička tela.
  • Sonja

    06.09.2024 08:31
    Ne meša se vlast nego lopovi.
  • Advokat Goran Ilić

    05.09.2024 22:02
    Z.Radmilović: Ma, ajdeee...
    CEPRIS je blag, stanje u pravosuđu je katastrofalno.
    U tunel koji se zove Pravosudna akademija sa jedne strane ulaze "talenti", a na drugoj strani tumela izlaze "formirani" kadrovi, koji su jako dobro znaju zahvaljujuçi kome su postali sudije i tužioci.
    Trebaće našoj zemlji, a njihovoj državi, decenije, da se očistimo od poslušnih "nosilaca" pravosudnih funkcija.
    Strašno. Dno - dna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija