Večeras počinje blokada četiri administrativna prelaza ka Kosovu

Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević najavio je da će danas početi višednevna blokada administrativnih prelaza prema Kosovu i Metohiji.
Večeras počinje blokada četiri administrativna prelaza ka Kosovu
Foto: 021.rs
Rojević je kazao da će blokadu organizovati zavičajna udruženja građana s Kosova i Metohije i da će biti blokirana četiri od pet administrativnih prelaza iz pravca centralne Srbije i Crne Gore.
 
Kako je najavio, blokade će početi u 18 sati i trajaće "sve dok se sa severa Kosova ne povuku kosovske policijske snage i dok se uzurpirane institucije ne vrate Srbima".
"Blokiraćemo prelaze Brnjak, Jarinje i Merdare sa strane centralne Srbije, i prelaz Kulu na putu Peć-Rožaje sa crnogorske strane. Administrativni prelaz Končulj za sada neće biti blokiran. Propuštaćemo samo bolnička vozila, kao i sva ostala vozila i putnike sa srpskim dokumentima", rekao je Rojević i dodao da će na svakom prelazu u blokadi učestvovati najmanje po 400 ljudi. 
 
Ako na Kosovu ne važe srpska dokumenta, onda ni u centralnoj Srbiji ne mogu da važe dokumenta takozvane Republike Kosova, dodao je on.
Povodom najavljenih blokada prelaza, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je građane, uključujući i one iz dijaspore, da izbegavaju putovanja kroz Srbiju.
 
Kosovska policija je 30. avgusta zauzela sve prostorije u kojima su se nalazili Privremeni opštinski organi Republike Srbije na severu Kosova. 
 
Ranije, kosovske vlasti su na severu ukinule srpske registarske tablice, vozačke dozvole i sva ostala dokumenta koja izdaje Republika Srbija, poslovnice Pošte, benzinske stanice NIS-a.
 
Pre dva dana uklonjeni su i natpisi na svim institucijama Republike Srbije i zamenjeni tablama tzv. Republike Kosova. 
  • Sremac

    06.09.2024 15:50
    Vučić je kriv jer je u decembru 2022 god pomerio Srbe sa barikada u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, posle toga su počela hapšenja i progon.
    Pre toga teroristi Kurtijevi su bili u strahi i nisu mogli da uđu u opštine gde su Srbi većina, tako da nije ni bilo moguće da ugase pošte ukinu dinar niti bilo koga da uhapse !
  • zztop

    06.09.2024 13:14
    Eto dođe vreme da i civili civilima pregledavaju dokumente ... dačiću ima li te , jaaavvviiii ssseeee ...
  • Neupućeni

    06.09.2024 11:36
    Žao mi
    Nisu vas obavestili da vas je Vučić i SNS prodao/izdao/prevario/ostavio na cedilu nazovite to kako želite...
    Vlade i stranke od 2000 su male mace šta su ovi uradili za svojih 14 god vlasti (14god da. Nemojte da vas varaju da su od 2012. Jer su zajedno bili sa SPS 2010. I dalje su)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija