Đedović Handanović: Nuklearka za minimum 10 godina, Makronova poseta nema veze s tim

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona nema veze sa izgradnjom nuklearne elektrane.
Đedović Handanović: Nuklearka za minimum 10 godina, Makronova poseta nema veze s tim
Foto: Beta/AP (Emilija Cabarkapa)
Ona je za Blic rekla da se pokretanje javne rasprave o nacrtu zakona o izmenama Zakona o energetici, kojim je predlaženo ukidanje zabrane izgradnje nuklearne elektrane, ne može dovesti u vezu sa posetom predsednika Francuske Emanuela Makrona.
 
Kako je rekla, predlog izmena Zakona podrazumeva sveobuhvatnu pripremu i odnosi se na celokupnu oblast energetike, gde je deo u vezi sa nuklearnom energijom jedna od izmena koje se predlažu.
Đedović Handanović je rekla da iskustvo pokazuje da vreme od početnog razmatranja opcije nuklearne elektrane do početka rada prve nuklearke iznosi najmanje 10 godina.
 
Upitana o skladištenju nuklearnog otpada iz Francuske u Srbiji, Đedović Handanović je rekla da je neodgovorno zastrašivanje javnosti neosnovanim argumentima u pogledu uvoza radioaktivnog otpada.
"Ništa nama niko nije uslovio, tražićemo dugoročno najbolje rešeje u interesu naše zemlje i građana Srbije", rekla je Đedović Handanović, dodavši da domaći zakoni, direktive Evropske unije, konvencije Ujedinjenih nacija definišu da nije moguće sladištiti nuklerani otpad iz Francuske u Srbiji.
 
Ona je dodala da se u međunarodnoj zajednici sve češće govori o "nuklearnoj renesansi" i da su zemlje poput Italije, Blegije i Švajcarke radikalno promenile energetsku politiku u korist nuklearne energije, te da je Evropi u planu da do 2050. poveća nuklearne kapacitete za oko 50 odsto.
 
Govoreći o javnoj raspravi o zakonu o energetici koja je počela 21. avgusta, rekla je da je stiglo manje od 10 komentara od kojih se neke odnose i na odredbe o nuklearnoj energiji, ali da je plan da se posle javne rasprave analiziraju primedbe.
  • ja ne bot

    06.09.2024 23:28
    Da kako da ne...
    g.predsednik prijateljske zemlje došao u posetu "onako". Nećemo ni vaše nuklearke, a još manje nuklearni otpad iz inostranstva! Dovoljno se gušimo i u ovom našem đubretu!
  • zztop

    06.09.2024 16:42
    Kako sad nema veze sa posetom macrona , pa javno ste izneli da ste i o nuklearnoj energiji razgovarali čak neke ugovore i potpisali iako vam važeći zakon to ne dopušta, al kao što reče vaš šef ne treba se držati zakona ko pijan plota ...
  • Касно

    06.09.2024 15:06
    Касно
    Треба одмах кренути са изградњом!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija