Lajčak: Srbija povukla pismo kojim se vlada Ane Brnabić ogradila od Ohridskog sporazuma

Miroslav Lajčak je izjavio da je Srbija povukla pismo upućeno EU prošle godine, u kojem je izrazila rezerve prema Sporazumu o putu ka normalizaciji sa Kosovom i njegovom Implementacionom aneksu.
Lajčak: Srbija povukla pismo kojim se vlada Ane Brnabić ogradila od Ohridskog sporazuma
Foto: Beta (AP/Darko Vojinović/arhiva)
U tom pismu, koje je u decembru poslala Uniji, tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić navela je da se Sporazum "smatra prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de fakto i de jure priznanje Kosova".
 
Posle današnjeg sastanka sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem u Prištini, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine je rekao da je Srbija to pismo povukla i da su Sporazum i Implementacioni aneks, dogovoreni u Briselu i Ohridu februara i marta prošle godine, pravno obavezujući, navodi Radio Slobodna Evropa.
"Ohridski sporazum je pravno obavezujući i mi radimo na njegovom sprovođenju. Nijedna strana se nije povukla iz tog sporazuma i mi razgovaramo s Kosovom i Srbijom kako da ubrzamo njegovo sprovođenje", rekao je Lajčak.
 
U Sporazumu se, između ostalog, navodi da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji i da će obe strane međusobno priznati dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.
Obe strane će se rukovoditi ciljevima i principima zacrtanim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenoj ravnopravnosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminaciji, navodi se u Sporazumu.
 
Lajčak je danas rekao i da je postignut dogovor o novoj rundi dijaloga na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Bisljimija, ali nije želeo da kaže kada će taj sastanak biti održan.
 
Slovački diplomata posle Prištine neće posetiti i Beograd, budući da je prošle nedelje, na marginama Globalnog bezbednosnog foruma u Pragu, razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • Rile

    07.09.2024 11:16
    Tržili ste?Gledajte!
  • Паја

    07.09.2024 09:37
    Ма немогуће! Зар Аца Србин тако... Мирославе, зашто обмањујеш, Срби на КиМ никад више слибоде нису имали.
  • Vlad@

    07.09.2024 09:30
    !
    Sta se i dalje lozite na kosovo? To je gotova stvar ne znam sta vam nije jasno…. AV je zavrsio posao i cao…. On vise ni ne razmislja o tome…. Sad Rio…al ne u Brazilu hahahahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija