U Beogradu danas Prajd šetnja od sloganom "Ponos su ljudi", nakon šetnje koncerti

Manifestacija "Beograd Prajd", koja se ove godine održava pod sloganom "Ponos su ljudi", danas će biti održana u Beogradu, a okupljanje pred tradicionalnu Prajd šetnju počeće u 16 sati u parku Manjež.
U Beogradu danas Prajd šetnja od sloganom "Ponos su ljudi", nakon šetnje koncerti
Foto: 021.rs
Ulazni punktovi za ovogodišnji Prajd biće otvoreni od 16 do 17 sati i nalaziće se u Prizrenskoj ulici kod hotela "Moskva", na raskrsnici Resavske i Birčaninove, na raskrsnici Resavske i Mišarske, kao i u Kralja Milana kod Trga Slavija.
 
Nakon šetnje, u 18 sati, ponovo će biti otvorena dva punkta za ulazak na koncerte - na raskrsnici Resavske i Masarikove i na raskrsnici Nemanjine i Kralja Milutina, koji će biti otvoreni do 22 sata
"Ulaz na Prajd je otvoren za sve građane i građanke, ne postoji unapred predviđen spisak učesnika i učesnica", naveli su organizatori.
 
Nakon šetnje, u parku Manjež su planirani i tradicionalni koncerti, a između ostalih nastupiće Bojana Vunturišević, Raiven, Iva Lorens, Zoi, Zorja, Kat Dosa i Tijana Bogićević.
Kuma ovogodišnjeg Prajda je pevačica Zejna Murkić, dok je Sunnoka kraljica Prajda.
 
Organizatori su apelovali na učesnike da izbegavaju konflikte sa pripadnicima bezbednosnih službi i potencijalnim kontra-demonstantima, kao i da pri dolasku na manifestaciju ne ističu LGBTI+ obeležja, već da ih istaknu tek po dolasku u park.
 
Manifestacija "Beograd Prajd" godinama ističe iste zahteve, navodeći da ih država godinama ne ispunjava, a da oni samo predstavljaju prvi korak ka ravnopravnijem i pravednijem društvu.
 
"Zahtevi Beograd Prajda nisu se menjali godinama. Nažalost, država nijedan od njih nije ispunila, a mi svake godine podsećamo da je njihovo uvažavanje samo prvi korak ka ravnopravnijem i pravednijem društvu. Zahtevi Beograd Prajda su zahtevi LGBTI+ zajednice da žive kao i svi ostali gradđani ove zemlje. Ponos su ljudi", naveli su organizatori.
 
Podsetili su da su među zahtevima usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, brza i adevkatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici, kao i usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBTI+ zajednicu.
 
Organizatori traže i izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, obrazovanje i edukaciju o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, besplatnu i lako dostupnu preekspozicionu i postekspozicionu profilaksu (PrEP i PEP), kao i da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da po hitnom postupku izvrši standardizaciju usluge – terenski saradnik.
 
Nedelja ponosa, koja je počela u ponedeljak 2. septembra, i u okviru koje je održano više desetina događaja, u nedelju u 19 sati će biti završena događajem "Veče kratkih kvir filmova" u Kulturnom centru Grad.
  • /

    07.09.2024 10:41
    /
    brnabicka nikako da se pokaze korisna za zajednicu
  • Prezime

    07.09.2024 09:24
    Za promenu
    Ajde ostavite ljude da se prošetaju jednu godinu u miru kroz grad. Dokle treba da se plaše svojih sugrađana?! Ostavite ih, kao što oni vas ne diraju. Možete da birate da li hoćete ili nećete šetati, ali svaki građanin mora da ima pravo na to, ako se prijavi skup. Dosta slepe mržnje i življenja u strahu. Rešavajte bolje svoje probleme, a ne opterećujte se onima koji se ni ne tiču vas. Ne iskaljujte bes na nekome (slabijem/malobrojnijem) ko vam ništa nažao nije učinio!
  • Novonasađeni

    07.09.2024 08:26
    Blokada grada
    Kako sad vlasti ne smeta blokada grada, a za Rio Tinto smeta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f