Stranka u Francuskoj traži suspenziju ugovora o prodaji "rafala" Srbiji - zbog veza sa Rusijom

Socijalistička partija Francuske saopštila je povodom nedavno potpisanog ugovora između Francuske i Srbije o kupovini "rafala" da žali zbog potpunog izostanka parlamentarnih konsultacija.
Stranka u Francuskoj traži suspenziju ugovora o prodaji "rafala" Srbiji - zbog veza sa Rusijom
Foto: 021.rs
Navode da Srbija "ne samo da je u savezu sa Rusijom, već vodi sistematsku politiku destabilizacije na Zapadnom Balkanu".
 
Povodom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potpisao ugovor od blizu tri milijarde evra za isporuku 12 aviona "rafal" najnovije generacije, Socijalistička partija pozvala je predsednika Francuske da ugovor o ovoj prodaji dostavi Skupštini i da ga suspenduje dok se parametri korišćenja ovih Rafala i njihova demokratska kontrola ne registruju, garantuju i nadgledaju unapred sporazumom o odbrani.
Francuski socijalisti podsećaju na događaje u Banjskoj za koje, kako navode u saopštenju, odgovorni nisu kažnjeni u Srbiji, priznavanje decembarskih parlamentarnih i lokalnih izbora koj su, prema izveštaju međunarodnih posmatrača ODIHR-a ocenjeni lažnim, odbijanje vlasti Srbiji da prizna sadržaj rezolucije o priznanju genocida u Srebrenici i podsticanje poricanja, događaje koji promovišu mit o "Velikoj Srbiji", poput "svesrpskog sabora".
Takođe navode i sistematsko usklađivanje sa mađarskim političkim stavom koji odbija Primenu evropske politike sankcija protiv Rusije i dalje, kako se ističe, odbijanje da se "sprovede istragu o stotinama leševa iskopanih u blizini vojnog aerodroma Batajnica gde bi trebalo da slete ‘rafali'".
 
U tom kontekstu, Socijalistička partija ne samo da, kako navode, ne razume opravdanost Francuske, koji potvrđuje da će ovaj ugovor pričvrstiti Srbiju za Evropu, već izražava svoju solidarnost sa zabrinutostima koje u regionu izražavaju demokratske snage i civilno društvo.
 
"S druge strane, Socijalistička partija strahuje da će, na nacionalnom nivou, ovaj ugovor staviti tačku na svaku tvrdnju koja se iznosi od 2019. godine o povratku uticaja Francuske na Balkanu, a na evropskom nivou diskredituje izglede za evropske integracije i dodatno obeshrabruje reformske i demokratske snage u Srbiji pod autokratskom vlašču predsednika Vučića", navodi se.
  • Цвркут птице

    08.09.2024 00:04
    Пар ла ла
    "zabrinutostima koje u regionu izražavaju demokratske snage i civilno društvo." / Те ваше забринутости о нама слушамо ево већ 35 год. и више. И занимљиво, 'цивилно друштво ' је више војно најстројено од војног естаблишмента. А што се Рафала тиче ту се слажемо - не шаљите их, не требају нам!
  • logika

    07.09.2024 17:24
    eh...
    i mi trazimo ponistavanje ugovora o kupovini precenjenih aviona koje ionako necemo moci da koristimo ako nas NATO (a ko bi drugi) napadne!
  • mns

    07.09.2024 15:39
    eto...
    ugovor potpisan... pa neka ga raskininu ako im smeta... meni ne ... a imaju i braća kinezi isto dobre avione ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f