Rio Tinto Biološkom fakultetu: Zaključak da je potrebno odustati nameće se kao jedini i konačan

Kompanija "Rio Tinto" smatra da analiza Biološkog fakulteta u Beogradu prema kojoj je optimalna mera zaštite biodiverziteta u Zapadnoj Srbiji odustajanje od eksploatacije i prerade jadarita netačna.
Rio Tinto Biološkom fakultetu: Zaključak da je potrebno odustati nameće se kao jedini i konačan
Foto: 021.rs
"Pozdravljamo inicijativu, ali informacije moraju biti precizne, a to ovde nije slučaj", navode iz korporacije "Rio Tinto".
Takođe se navodi i da "logikom ovog zaključka Biološkog fakulteta, bilo koja građevina, most, bolnica, put ili fabrika ne bi mogli da se izgrade, jer svaki vid gradnje utiče ne biodiverzitet".
 
"Duboko verujemo da civilizacija ne može da se odrekne svih razvojnih projekata već da je, uz pravilnu implementaciju mera zaštite, moguće realizovati projekte na održiv način bez drastičnog ugrožavanja životne sredine, kao što se to radi i u Srbiji i u svetu", piše u saopštenju "Rio Tinta".
Ova kompanija zamera i što je zaključak iz analize Biološkog fakulteta predstavljen kao generalan, jedini i konačan, a da su pritom, tvrde iz "Rio Tinta", zanemareni pojedini drugi pojedinačni zaključci koji se nalaze u izveštaju.
 
Tako je, navodi se u saopštenju "Rio Tinta", u analizi Biološkog fakulteta velika pažnja posvećena prečišćavanju otpadnih voda iz rudnika i deponije industrijskog otpada, a u jednom delu se navodi da, "ako se predviđene mere sprovedu dosledno i bez nepredviđenih događaja, može očekivati da neće biti značajnijeg zagađenja vode reke Jadar i podzemnih voda".
 
"Iz ovog i drugih pojedinačnih zaključaka jasno je da eksperti Biološkog fakulteta, uzimaju u obzir mogućnost da je realizacija projekta moguća uz primenu adekvatnih mera zaštite. To međutim nije jasno iz saopštenja, već se zaključak da je od projekta potrebno odustati nameće kao jedini i konačan", zaključuje kompanija "Rio Tinto" u svom saopštenju.
  • Геџа

    07.09.2024 23:49
    Издаја
    Баш хоће грађански рат у Србији и то за интерес стране компаније , ужас !!!
  • OstAVka

    07.09.2024 18:46
    U pitanju je prevara glasača, Vučić pred izbore nije pominjao Rio Tinto koji je tada bio zabranjen , Vučić nema legitimitet izbori moraju da se ponove na svim nivoima !
    OstAVka !
  • Ivan

    07.09.2024 13:38
    .
    Zar nije predsednik sam rekao da će slušati struku, koja kaže da će biti zagađenja, zašto onda forsira kopanje?! Džabe fakulteti i rio tinto troše vazduh i mailove, NEĆE SE KOPATI!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f