Šta bude sa studentima kada fakultet ostane bez dozvole: Neizvesna budućnost Megatrenda

Posle odluke Ministarstva prosvete da oduzme dozvolu za rad Univerzitetu Megatrend, vlasnik te institucije podneo je žalbu.
Šta bude sa studentima kada fakultet ostane bez dozvole: Neizvesna budućnost Megatrenda
Foto: Pixabay
Iz Ministarstva prosvete uveravaju studente fakulteta da nemaju razloga za brigu, prenosi RTS.
 
Još uvek nije počeo ispitni rok, pa ispred Univerziteta Megatrend nema studenata.
Ima ih na društvenim mrežama - gde vode polemiku o tome šta će biti s njihovim školovanjem.
 
Ministarstvo prosvete pojasnilo je svoju odluku.
"Zakonom o visokom obrazovanju propisano je da će ministar prosvete na predlog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje u roku od 30 dana od dana prestanka rada ustanove, doneti akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima te visokoškolske ustanove", saopštilo je Ministarstvo prosvete.
 
Na tu, kako kažu, neočekivanu odluku, Megatrend je podneo žalbu. Vlasnik i rektor Megatrend Mića Jovanović naglašava da očekuje da se slučaj reši po pravdi i važećim propisima.
 
"Smatram da je razlog ovakve odluke za oduzimanja dozvole Megatrend univerzitetu banalan i odnosi se na kašnjenje od nekoliko nedelja sa prilaganjem dokumentacije i traženjem nove reakreditacije", ističe Jovanović za RTS.
 
Osim Megatrendu, dozvola je oduzeta i beogradskoj Visokoj školi modernog biznisa. Od početka godine, još pet fakulteta ostalo je bez dozvole za rad.
 
Treba li studenti da se brinu
 
Ministarstvo prosvete tvrdi - studenti ne treba da se brinu.
 
"Troškove završetka studija snosi visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad. Visokoškolska ustanova kojoj je oduzeta dozvola za rad može podneti zahtev za izdavanje nove po isteku roka od godinu dana od dostavljanja rešenja o oduzimanju dozvole za rad", saopštilo je Ministarstvo prosvete.
 
Samo u Beogradu ima oko 40 privatnih fakulteta, u ostalim gradovima više od 30. Jedan od najpoznatijih je Megatrned, o čijem radu je bilo mnogo spekulacija - od lažnih diploma i doktorata, do statusa samog univerzitata.
 
Ministarstvo prosvete je 2014. godine ustanovilo da je doktorat iz Londona rektora Miće Jovanovića lažan. Vlasnik Megatrenda je zatim podneo ostavku na tu funkciju, ali se na čelo Megatrenda vratio tri godine kasnije.
  • ZX

    07.09.2024 19:45
    Problem
    Nije pitanje šta će biti sa studentima,već gde će kRadikalska elita nabavljati titule i diplome.
  • posmatrac

    07.09.2024 15:18
    Da se razumemo nisu ni drzavni sto su bili,prima se sve i svasta,svako se danas moze nazvati studentom.
  • RZ

    07.09.2024 14:48
    ispred fakulteta...
    ...nema stunenata
    Ne znam bas ispred kog to privatnog fakulteta uopste ima studenata bilo kad osim na upisu i kad se stampaju diplome?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f