Kandidat za kancelara Austrije o rudniku litijuma u Srbiji: Zabrinutost je opravdana

Sa stanovišta austrijskih socijaldemokrata, zabrinutost civilnog društva u Srbiji zbog namere da se kopa litijum je opravdana, rekao je kandidat Socijaldemokrata za kancelara Austrije Andreas Babler.
Kandidat za kancelara Austrije o rudniku litijuma u Srbiji: Zabrinutost je opravdana
Foto: 021.rs (arhiva)
On je za nedeljnik Vreme izjavio i da je postupanje vlasti protiv mirnih demonstranata veoma upitno što se demokratskih i ljudskih prava tiče. 
 
Navodi da trenutno veliki deo litijuma koji se koristi u Evropskoj uniji dolazi iz Kine, a ekonomske zavisnosti mogu uticati na ekonomski suverenitet EU, što je pokazala zavisnost od snabdevanja energentima iz Rusije.
Zato bi trebalo podržati sporazume i projekte koji smanjuju evropske zavisnosti, promovišu otpornost i unapređuju ekološku transformaciju, smatra Babler.
 
Prema njegovim rečima, rudarenje u Srbiji bi trebalo da bude odobreno samo ako se obezbedi da se sprovodi u skladu sa standardima EU, kao što je posebno navedeno u Aktu o kritičnim materijalima, međunarodnim standardima rada i sporazumima.
"To bi trebalo da se odnosi na sva osetljiva područja, kao što su područja sa velikim rezervama podzemnih voda ili morsko dno", navodi Babler i ističe da je važno poštovati Direktivu o proceni uticaja na životnu sredinu i Direktivu o odgovornosti za životnu sredinu
 
Kako kaže, "procene uticaja na životnu sredinu moraju biti zasnovane na tačnim, odgovarajućim i pouzdanim podacima, što do sada nije bio slučaj".
 
"Prošlost, nažalost, pokazuje da odgovorne institucije u Srbiji nisu bile u stanju da obezbede primenu ustavnih standarda po pitanjima životne sredine, demokratskih i ljudskih prava", naglasio je on.
 
Govoreći o izborima u Srbiji, Babler ističe da su njih obeležile neregularnosti, ali umesto da one razjasne, najviši zvaničnici Vlade Srbije, uključujući bivšu premijerku Anu Brnabić i predsednika države Aleksandra Vučića, klevetali su rad nezavisnih posmatrača izbora.
 
"To ne možemo da prihvatimo i to, takođe, šteti približavanju Srbije EU", predočio je on.
 
Prema njegovoj oceni, politički sistem u Srbiji poslednjih godina postaje sve nestabilniji i sve više ga karakterišu autoritarne tendencije.
 
Unija bi, dodaje Babler, trebalo da se jasno i kritički pozabavi ovim razvojem događaja, upravo zato što je zajednički cilj integracija država Zapadnog Balkana u EU.
 
"Srbija, kao najveća država u regionu, mora da se ponaša u skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu i u skladu sa statusom kandidata za pristupanje EU", rekao je Babler.
 
Naše zajedničke vrednosti – demokratija, ljudska prava i osnovne slobode – su centralni stubovi evropske zajednice i ideologija na kojoj gradimo svoja pravila za bolji suživot, naglasio je on.
 
Babler dodaje da su te zajedničke vrednosti u opasnosti, jer ih ugrožavaju autoritarne i desničarske ekstremističke snage.
 
Moramo se boriti protiv ovih struja i zalagati se za našu ideologiju i vrednosti kako bismo omogućili ljudima u Evropi da žive slobodnim, sigurnim i mirnim životom, kazao je Babler.
  • Steva

    08.09.2024 12:45
    Bilo bi lepo da svog prvog komšiju Nemce upozna sa svojim stručnim mišljenjem.Srbija mu je dalje a ipak nas upozorava da ne treba rudariti litijum,pa mislim da je fer da isto prenese i komšiji.
  • Febo

    08.09.2024 10:54
    Uvaženi
    Gospodine Babler,ima li na ovoj planeti bar jedno mesto gde je rudario Rio Tinto a da nisu uništili SVE.Posle njihovih aktivnosti ostaje MRTVA zemlja i MRTVA priroda.Gde i šta su oni poštovali do sada,pokažite nam,kad vas molim...
  • Litijum

    08.09.2024 08:29
    Austrija
    Austrija ima litijum i vidicemo od 2025 sta se desava kod njih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f