Lek diklofen od 50 mg povučen sa tržišta: Neodgovarajuć stepen čistoće

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da je povučen iz prometa lek diklofen, tablete od 50 miligrama.
Lek diklofen od 50 mg povučen sa tržišta: Neodgovarajuć stepen čistoće
Foto: 021.rs
Kako se navodi, RFZO je obaveštenje o povlačenju dobio od kompanije "Galenika", a proizvođač je odluku o povlačenju leka doneo zbog neodgovarajućih rezultata ispitivanja stepena čistoće.
 
Povodom te odluke, RFZO ističe da se na listi lekova nalaze lekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu, tako da snabdevanje tržišta i dostupnost terapije ni na koji način nisu ugroženi.
Prethodno je crnogorski Institut za lekove i medicinska sredstva saopštio da se tablete diklofen povlače preventivno iz apoteka u Crnoj Gori zbog sumnje u neispravnost u kvalitetu leka, iako za pacijente koji ga uzimaju trenutno ne postoji bezbednosni rizik.
 
"GLK Pharma d.o.o. Podgorica, kao nosilac dozvole za stavljanje u promet leka Diklofen, gastrorezistentna tableta, 20x50 mg, proizvođača Galenika a.d. Beograd, Srbija, u saradnji sa Institutom za lekove i medicinska sredstva, sprovodi povlačenje iz prometa predmetnog leka", saopšteno je iz crnogorskog Instituta.
Kako su naveli, povlačenje se sprovodi preventivno, do nivoa veledrogija i apoteka.
 
"Postupak povlačenja leka se sprovodi na osnovu sumnje u neispravnost u kvalitetu leka, s obzirom na to da je tokom redovnih ispitivanja stabilnosti koje sprovodi proizvođač dobijen rezultat izvan specifikacije za parametar nečistoće. Na osnovu dostupnih podataka trenutno ne postoji bezbednosni rizik za pacijente koji uzimaju ovaj lek", navodi se u saopštenju.
 
Pojasnili su da zdravstveni radnici u Crnoj Gori do sada nisu prijavili sumnju na defekt kvaliteta leka diklofen, gastrorezistentna tableta, 20x50 mg. U Institutu tvrde da na tržištu postoji još lekova istog sastava i da snabdevanje nije ugroženo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f