Najavljeno da bi obavezni vojni rok mogao da traje 75 dana: Da li je to dovoljno za obuku?

Odluka o vraćanju vojnog roka u Srbiji uskoro će biti saopštena, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u četvrtak izneo detalje o kojima se pregovara.
Najavljeno da bi obavezni vojni rok mogao da traje 75 dana: Da li je to dovoljno za obuku?
Foto: 021.rs
Vučić je rekao da država planira da za godinu dana ponovo uvede obavezni vojni rok, koji bi trajao 75 dana. Vojni rok bi bio obavezan za muškarce a dobrovoljan za žene. 
 
"To je minimalno. Pet puta manje nego što sam ja služio. Dali bismo novčanu nadoknadu za vreme provedeno u kasarnama. Tu odluku moramo brzo da donesemo. Potrebni su posebni uslovi za naše mlade stručnjake za IT", rekao je on.
General u penziji Luka Kastratović rekao je za K1 televiziju da smatra da je nakon polemike koja je o tome trajala osam godina, "vraćanje vojnog roka veoma dobra odluka".
 
"U vreme ministra Vulina, politika je tražila da se vojni rok odmrzne i pokrene inicijativa. U sistemu odbrane imamo dva podsistema - vojnu i civilnu odbranu. Služenje vojnog roka i obučenost građana nije samo za ratne, već i za mirovne uslove. Imamo profesionalnu Vojsku Srbije, oko 37.000 pripadnika ukupno, ali tu spadaju i vojne ustanove, kao što je VMA, pa oko 13.000 vojnika čine borbeni sastav. To nije dovoljno za ratne uslove. Ne planiramo nikoga da napadnemo, ali moramo biti spremni na izazove, pretnje sa KiM-a, iz Hrvatske, ili u slučaju širenja rata", rekao je Kastratović za K1.
Penzionisani general Kastratović je pojasnio i zašto u našoj zemlji nije veliko interesovanje za profesionalno služenje vojnog roka.
 
"Profesionalnu vojsku imaju samo velike sile sa jakom ekonomijom, poput Nemačke, Italije, Engleske, i Francuske, koje mogu da priušte visoke plate vojnicima", objasnio je on.
 
Kako je za K1 istakao pukovnik u penziji Milan Jolović, "nijedna država ne dobija rat samo sa redovnim i aktivnim sastavom", već, kako je rekao, "rat dobija narod, odnosno rezervni sastav".
 
"Vojna neutralnost Srbije ne garantuje da neće biti uvučena u novi rat. Mi živimo na Balkanu, gde se svakih 30 do 40 godina vodi rat, bez obzira na našu neutralnost. Ona nam ne garantuje da nećemo biti uvučeni u sukob. Nismo želeli ni rat devedesetih, ali stvaranje unipolarnog poretka donelo je ratove u Iraku, Jugoslaviji i Čečeniji. Sada smo svedoci novog poretka i rata u Ukrajini. Gde će se taj rat širiti, ne znamo, ali moramo imati snažne odbrambene snage", kazao je on.
 
Jolović je istakao da "75 dana vojnog roka nije dovoljno da se vojnik potpuno obuči", ali je dodao da je ta predviđena dužina novog obaveznog vojnog roka dovoljna za osnovno znanje koje će nadograđivati kroz rezervni sastav.
 
Prema njegovim rečima, dobar primer trajanja vojnog roka postoji u Švajcarskoj koja je, kako je istakao, "neutralna ali visoko militarizovana zemlja, gde obuka traje 21 nedelju".
 
"Švajcarski rezervisti do 30. godine drže oružje u svojim kućama, a posle tog perioda država im može dozvoliti da otkupe oružje ili ga vrate. Oni su jedna od najnaoružanijih nacija u Evropi", dodao je on.
 
Što se tiče obuke, pukovnik u penziji Jolović je objasnio da individualna obuka vojnika uključuje vatrenu obuku, rukovanje naoružanjem, fizičku pripremu i pružanje prve pomoći.
 
"Nakon 15 dana individualne obuke, ona se nastavlja kroz kolektivni rad u odeljenjima, vodovima i četama. Obuka bi se intenzivirala u redovnom sastavu, s ciljem stvaranja jakih kolektiva. Posle osnovne obuke, svake godine bi se sprovodile dodatne vežbe sa regrutima u njihovim ratnim jedinicama", objasnio je penzionisani pukovnik.
 
Što se tiče infrastrukture koja bi pratila vraćanje obaveznog vojnog roka, on navodi da je Srbija ima, ali da je potrebno poboljšati uslove.
 
"Imamo infrastrukturu za obuku svih regruta, ali će biti potrebno dodatno ulaganje u poboljšanje uslova smeštaja, boravka i ishrane. Vlada Srbije će morati da izdvoji sredstva za te namene", rekao je Jolović i dodao da bi naša zemlja trebala da ima 15 odsto po glavi stanovnika pripadnika redovnog vojnog sastava.
Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike, kapetan bojnog broda u penziji i bivši izaslanik odbrane u Londonu, za Danas se osvrnuo na dužinu vojnog roka koji je najavljen da će trajati 75 dana, što, prema njegovim rečima, jednoznačno određuje i obuku koja se može očekivati.
 
"Prema dostupnim informacijama o dužini vojnog roka, tokom 75 dana se može izvesti samo osnovna vojnička obuka gde će se regruti upoznati sa strojevom obukom i pravilnim rukovanjem zaduženim oružjem. To je koncept masovnih armija iz 19. veka koji podrazumeva brojčano velike vojske. Međutim, savremena iskustva iz konflikata širom sveta nam nameću neophodnost specijalističke obuke za borbene i bezposadne sisteme koja bi trebalo da se realizuje u periodu od minimum 120 do 180 dana. Tako obučeni vojnici bi trebalo da nam predstavljaju osnovu za profesionalni sastav Vojske Srbije", kaže Lunić za Danas.
 
Da li će ponovo biti uvedeno obavezno služenje vojnog roka trebalo bi da bude poznato za 20 dana. 
  • Po iskustvu

    11.09.2024 09:51
    Zato sto je IT sektor subvencionisan. Manje njih=manje para za drpiti. Povika je na motace kablova a veca para se vrti oko IT ali je to pst, da se ne talasa jer nece biti drugog posla. Za tezge se mora potruditi pronaci i nemaju bas svi velike budzete za frilensiranje. Ovog ne drze na vlasti siromasni i penzioneri nego uvlakaci. Da li je to odgovor na pitanje?
  • Penzija

    11.09.2024 09:47
    General Kastratoivć kaže preti nam Hrvatska. Šta će Hrvati da urade, napadnu Vukovar?
  • između redova

    11.09.2024 09:41
    Mene najviše zabrinjava to što će svaka dileja dobiti oružje i municiju, a današnje dileje su višestruko "naprednije" od onih od pre 25 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f