Begović: Čekamo konstruktivne ideje naučnika o projektu Jadar

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović kazala je da donosioci odluka čekaju konstruktivne ideje naučnika o projektu "Jadar".
Begović: Čekamo konstruktivne ideje naučnika o projektu Jadar
Foto: Screenshot (Youtube/K1 Televizija)
Begović je dodala da su standardi koji se zahtevaju pri razradi tog projekta visoko podignuti i da svi teže ka zelenim rešenjima i održivosti.
 
"Svaka industrija, svaka naša aktivnost potencijalno nosi negativnu posledicu po okruženje, ali to nije razlog da odustanemo, nego je to razlog da razgovaramo i da podižemo standarde kako bi ta industrija bila zelenija i imala što manji negativni otisak na životnu sredinu", kazala je ministarka za dnevni list "Politika".
Ona je ocenila da je sada velika odgovornost na nauci i naučnicima koji treba da odgovore na izazov i da obezbede relevantne i proverene podatke o rudarenju litijuma.
 
Upitana da li je tačno mišljenje nekih stručnjaka da je rudarenje litijuma sve manje unosan posao, kazala je da ne može to da komentariše zato što je po struci biolog, a da tim pitanjem treba da se bave ekonomisti i ljudi iz sveta finansija.
"Međutim, ono šta je činjenica jeste da se decenijama rude koje sadrže litijum eksploatišu širom sveta (...) Trenutno u Evropskoj uniji postoji 12 projekata za otvaranje rudnika koji bi eksploatisali rudu sa litijumom, odnosno eksploatisali bi litijum od Finske, Nemačke, Španije, Portugalije do Češke. To znači da je veliki broj zemalja apsolutno prepoznao to kao jednu svoju razvojnu prednost", navela je Begović.
  • kolera

    09.09.2024 10:08
    Konstruktivni predlog?
    Jel kao onaj da se poveća dozvoljeni nivo toksina u mleku?
  • МК

    08.09.2024 22:54
    Greška
    @ Rade
    Pa Vi ste prilično, bolje rečeno sasvim, neobavešteni o prilikama u ovoj zemlji, a sečete osude kao na panju! Da ste iole informisaniji znali biste da Megatrend i ostala privatnouniverzitetska bratija (da ne upotrebim pravi, ali teži izraz) nije na tržištu imala takve struke! Za njih ne bi imali ni nastavnog kadra, ni zainteresovanih potencijalnih diplomaca!
  • Rade

    08.09.2024 21:29
    Rudnici
    Čekate vaše klimoglave "naučnike" sa mega giga trenda.Vi ne kapirate da vam to ne prolazi , džaba se trudite

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f