Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak sutra će doći u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Foto: Beta (Miloš Miškov/arhiva)
Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, sastaće se sa Vučićem u 10 časova, a posle razgovora nije predviđeno obraćanje medijima, saopštio je kabinet predsednika Srbije.
 
Slovački diplomata je kasno sinoć najavio da će posetiti Beograd, ne precizirajući datum, kako bi pripremio sledeći sastanak u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Prošle nedelje je istim povodom boravio u Prištini.
"Kao sledeće, idem u Srbiju, takođe u okviru priprema za naredni sastanak u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", naveo je Lajčak na Fejsbuku, sumirajući proteklu sedmicu.
 
Tokom boravka u Prištini, Lajčak je u petak izjavio da je postignut dogovor o novoj rundi dijaloga glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, ali nije želeo da kaže kada će taj sastanak biti održan.
Lajčak je kazao i da je Srbija povukla pismo upućeno Briselu prošle godine, u kojem je izrazila rezerve prema Sporazumu o putu ka normalizaciji sa Kosovom i njegovom Implementacionom aneksu. Zvaničnici Srbije se nisu oglašavali tim povodom.
 
U tom pismu, koje je u decembru poslala Uniji, tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić navela je da se Sporazum "smatra prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de fakto i de jure priznanje Kosova".
 
Lajčak je u Prištini rekao i da glavni most na Ibru treba da bude otvoren za saobraćaj, ali u koordinaciji sa saveznicima Kosova.
  • Zoran

    10.09.2024 11:58
    Kad ovaj lik ode u Brisel,odmah će se javiti onaj potparol Stano da apeluje na obe strane...
  • Odbaciti EU posredni

    10.09.2024 06:35
    uz zahvalnicu
    Ako Vučić primi Lajčaka posle ukidanja dinara i jednostranih divljackih poteza Kurtija na Kosovu koje Lajčak nije sprečio treba mu suditi za izdaju.
    Alo Petković ode u Brisel na sastanak sa Lajčakom, Vučiću treba suditi za izdaju.
    Jer sa ovim sastancima Vučić daje legitimitet Lajčaku za jednostrane poteze.
    Srbija sve oko Kosova mora da vrati u SB UN u prisustvo Kine i Rusije.
    A posrednika EU da odbaci jer svakako je neobavezujući posrednik, jer je EU posrednik postavljen 2010 god neobavezujućom odlukom GS UN.
    Jednostavno Srbija da izjavi "zahvaljujemo se EU posredniku na dosadašnjem angažmanu, od sada će Srbija oko Kosova pričati samo u SB UN".
  • Миле аналитичар

    09.09.2024 22:45
    Па када би довео специјалне представнике ЕУ за источни,северни и јужни Балкан можда би било напредка , овако само у напредној партији напредују ка Западу

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f