Partnerstvo Srbije i Kine podsetnik za SAD i EU da postoje i drugi partneri: Zapad nije oduševljen

"Deluje da srpske vlasti pokušavaju da podsete Evropljane, i donekle Amerikance, da imaju i druge partnere, i da ne žele da usmeravaju spoljnu politiku na jednu konkretnu stranu."
Partnerstvo Srbije i Kine podsetnik za SAD i EU da postoje i drugi partneri: Zapad nije oduševljen
Foto: MUP
Tako za Glas Amerike ocenjuje Donatijen Rui, stručnjakinja vašingtonskog nevladinog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), povodom posete ministra policije Srbije Ivice Dačića Kini i učešću na tamošnjem bezbednosnom forumu.
 
U istom danu je u Beogradu boravio sekretar Komunističke partije Kine u provinciji Šandong Lin Vu. On se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Milošem Vučevićem i drugim zvaničnicima, a siže beogradskih susreta bio je da Srbija i Kina nastavljaju da osnažuju strateško partnerstvo.
"Uprkos tome što su države članice slobodne da održavaju diplomatske odnose sa širokim spektrom zemalja, zemlje Evropske unije trenutno nastoje manje da se oslanjaju na Kinu u pogledu ekonomskog rasta i u sferi bezbednosti", rekla je Rui.
 
Ona je ocenila da se "objava Vlade Srbije, u kojoj je navedena Dačićeva poruka da je Kina spremna da preuzme ulogu jednog od svetskih lidera u oblasti bezbednosti kosi sa nekoliko ocena EU o autoritarnim tendencijama Kine i njenim potencijalno negativnim doprinosima globalnom poretku koji je zasnovan na normama i pravilima".
I stručnjak nevladinog Saveta za politiku demokratizacije Kurt Basiner najave produbljivanja saradnje sa Kinom vidi kao nekompatibilne perspektivi članstva Srbije u EU.
 
"Međutim, isto važi i za politiku srpskih vlasti u vezi sa slobodom medija, sprovođenjem izbora, usklađivanjem sa sankcijama Rusiji, kao i odnosima sa susedima. Ukoliko se Evropska unija ne založi agresivnije za sopstvene vrednosti, onda ne bi trebalo da iznenadi to što Beograd smatra da može da ignoriše Brisel", ocenjuje američki stručnjak.
 
Uzvratne posete srpskih i kineskih zvaničnika odvijaju se istovrememo sa boravkom potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina sa američke liste sankcionisanih, u Rusiji. 
 
Ekspertkinja američkog CSIS to ocenjuje kao postupak zemlje koja kao merilo za partnerstva sa drugim državama smatra produktivnost odnosa među njima.
 
"To naravno nije ništa novo. Međutim, u vreme kada EU nastoji da oživi proces proširenja, ne izgleda dobro za dugoročnu evroatlantsku putanju Srbije", navodi Rui.
  • pitanje

    10.09.2024 13:39
    Da li je jos nekome cudno, da neko poput komentatora na ovom clanku, ima toliko "prijatelja" - izvoznika/biznismena (koji su po pravilu vredni, samim tim i zauzeti) a ima vremena da se prepucava sa ljudima koji pisu komentare?

    Cekas da ti neko ovde odgovori na komentar da se prepucavas? Koliko slobodnog vremena imas? Da li su ti to stvarno "prijatelji" ako te nisu zaposlili pa besposleno iscekujes raspravu po comment sekciji na portalu? Ili, u drugom slucaju, ako su te zaposlili imas toliko vremena da natezes drugima zivce dok ne radis nista a dobijas platu? U tom slucaju jesu tvoji "prijatelji biznismeni" pametni ako su ti dali posao a ti ne radis nista (osim ako si na godisnjem trenutno? A u tom slucaju trosis godisnji na prepucavanje ovde, sto se ne moze nazvati bas pametnim)?

    Samo malo zapazanje, nista vise sem toga. Ili navrdeni "prijatelji" petljaju, ili ih doticni komentator zavlaci dok ga zaposljavaju da radi nista, ili ga nisu nisu ni zaposlili a on ih zove "prijateljima" sto je sasvim pogresna percepcija, a u tom slucaju sto bi iko uvazio komentare koje pise?
  • pazi sad

    10.09.2024 13:15
    Partnerstvo!? Vise bih rekao bratstvo kao sa rusima kada su pokupili naftu iz Banata i izvore vode. Ako je partnerstvo zasto su 100 % prodate Srbijasume kinezima? Chinese Railroad umesto Srpske zeleznice.... Rio Tinto je po akcijama vecinski kineski. Sve mi se cini da su dosli krediti na naplatu a ne partnerstvo. Vi radikali bi mogli malo na lecenje zbog tih vecitih lazi.
  • Osvešćenje

    10.09.2024 13:15
    @Dušan
    Ma da. Ideš u Rusiju, Kinu a posebno u Afriku kad se razboliš da te leče, mnogo su razvijeni. Nije bitno ko se razvija nego ko je trenutno razvijen. Tvojim načinom razmišljanja ćeš protraćiti svoj život na razvijanje drugih dok kaskaš u mestu i čekaš da se razviju da bi došlo nešto i do tebe. To je generalno problem u ovoj naciji, svi nešto gledaju u budućnost toliko duboko da ne vide bedu sadašnjosti u kojoj će provesti ceo život i živote svojih potomaka.

    I jak ti je biznis mnogo kad je mokri čvor problem. I ne dva, treba tri da ti traže i zbog ne-binarno izjašnjenih. Možda danas nemaš zene u proizvodnji a ne očekuješ da sutra nećeš imati? Oglašavaš li poslove uz besplatnu polnu diskriminaciju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija