Pismo Brnabić o crvenim linijama za Kosovo: Javnost slučajno saznala da je povučeno, nadležni ćute

Da je povučeno pismo o koje je u decembru prošle godine Ana Brnabić uputila na adresu Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS), javnost je pre tri dana čula od Miroslava Lajčaka.
Pismo Brnabić o crvenim linijama za Kosovo: Javnost slučajno saznala da je povučeno, nadležni ćute
Foto: Beta (Saša Đorđević)
Kako piš NIN, radi se o dokumentu u kome Srbija prvi put pismeno izražava rešenost da ne želi da primeni sve članove Ohridskog sporazuma. Brnabić je to pismo EEAS-u uputila prošle godine u decembru, kada je u Briselu održan Samita EU - Zapadni Balkan.
 
"Naša rezerva, naše crvene linije su te, da bilo kakvi sporazumi o normalizaciji ne mogu podrazumevati, nikada, ni de facto, ni de jure priznanje tzv. Republike Kosovo, i da nikada ne mogu podrazumevati da mi pristanemo na članstvo tzv. Republike Kosovo u UN ili bilo kojim organizacijama u okviru UN sistema", izjavila je tada Brnabić prilikom predaje pisma.
Iz Beograda, međutim, još nema zvanične potvrde navoda o povlačenju pisma, kao ni informacija o tome kada se ovo odigralo. 
 
U međuvremenu, Lajčak se sastao sa Aleksandrom Vučićem, kako bi pripremio naredni sastanak "u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa" dve strane. 
 
Politikolog Ognjen Gogić za NIN kaže da je ovo način da se Priština odobrovolji, kako bi se vratila u dijalog, budući da je poslednji pokušaj da se Vučić i Kurti sastanu propao.
 
"Jedan od Kurtijevih uslova je bio da se ovo pismo povuče. Moguće je da je Lajčak zamolio srpsku stranu da to i uradi, da bi mogao da traži neki ustupak od Prištine. Zvanične potvrde iz Beograda nema zbog reakcije i domaće javnosti i opozicije. Jednostavno, ne žele da potvrde tu informaciju zbog kontrole štete na unutrašnjem planu", ukazuje Gogić.
Iako još nema informacija o tome kada je tačno pismo povučeno, Gogić pretpostavlja da se to desilo kada je Kurti u junu postavljao uslove. Dodaje da je Srbija možda povukla ove rezerve kako bi izbegla probleme sa EU.
 
I istraživač Centra za evropske politike Miloš Pavković, Lajčakovo obelodanjivanje povlačenja pisma koje je uputila Brnabić, vidi kao strategiju Srbije, koja želi da se prikaže kao konstruktivan partner u dijalogu. Podseća da je Lajčak ovu informaciju izneo tokom svoje posete Prištini, gde je bio pod velikim pritiskom tamnošnjih vlasti.
 
"Prištinska vlada je generalno nezadovoljna Lajčakovim radom, često ga i optužuju da je u samom procesu dijaloga bio pristrasan prema srpskoj strani. Čini mi se da su ga pritisci i optužbe koji dolaze iz Prištine, naterali da iznese ove navode, što je rezultat toga da on ne vlada dijalogom, zbog čega i pribegava takvim izjavama. Mislim da je ovo pre svega upućeno političkim predstavnicima na Kosovu, ali naravno da je odjeknulo i u Beogradu", kaže Pavković za NIN.
 
Upitan o tome da li povlačenje može da utiče na položaj Srbije u pregovorima, Gogić odgovara da je ovime stečena blaga prednost, jer je Srbija pokazala volju da napravi ustupke, pa je shodno tome sada veći fokus na Prištini. Pavković, pak, kaže da odgovor na ovo pitanje zavisi iz kog ugla posmatramo stvari.
"Ako posmatramo položaj Srbije u smislu odlaska na novu rundu dijaloga, ona će biti u nešto ojačanoj poziciji, jer će moći da se kaže da se krenulo sa implementacijom, ispunjavanjem obaveza, povučene su i rezerve, pa je lopta sada u potpunosti prebačena na teren Prištine, zbog čega će biti pod većim pritiskom. Ali, na unutrašnjem planu, ovo povlačenje deluje kao oslabljivanje pozicije ili prihvatanje nečega što je bio tvrd stav Vlade - da Srbija neće izvršiti ni de jure, ni de facto priznanje Kosova, niti da će prihvatiti njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama", zaključuje Pavković za NIN.
 
Ceo tekst NIN-a možete čitati OVDE.
  • Suština

    10.09.2024 18:21
    Sistem nije zakazao!
  • Temerinac

    10.09.2024 15:29
    Ovo je izdaja !
    To pismo je bilo upućeno kao rezerva na Deklaraciju u kojoj je pisalo da Srbija priznaje nezavisnost Kosova. To značii ako je Vučić povukao pismo, ostala je Deklaracija i Vučić je izdajnik najveći u istoriji Srbije !
  • mimi

    10.09.2024 13:02
    najbolje je praviti se mrtav, to im je oprobano sredstvo !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija