Haški sud bivšeg zapovednika OVK kaznio sa 15 godina zatvora

Specijalizovana veća Kosova u Hagu izrekla su novu kaznu od 15 godina zatvora bivšem zapovedniku OVK Saljihu Mustafi zbog zločina nad Albancima u okolini Prištine u proleće 1999. godine.
Haški sud bivšeg zapovednika OVK kaznio sa 15 godina zatvora
Foto: Screenshot (ICTY)
Ta presuda je izrečena pošto je, u julu ove godine, veće Vrhovnog suda Kosova pri sudu u Hagu delimično usvojio Mustafin zahtev za zaštitu zakonitosti i poništilo, iz proceduralnih razloga, prvobitno izrečenu kaznu od 22 godine zatvora.
 
Mustafu je prvostepeno sudsko veće u decembru 2022. osudilo na 26 godina zatvora, a godinu dana kasnije žalbeno veće je tu kaznu smanjilo za četiri godine.
Mustafa je, potom, podneo zahtev za zaštitu zakonitosti, a Vrhovni sud je, utvrdivši da apelaciono veće nije na propisan način odredilo vremenski raspon kazne, poništio izrečenu kaznu i vratio predmet apelacionom veću na ponovno odlučivanje.
 
Danas saopštenom odlukom, isto apelaciono veće, kojim predsedava sutkinja Mišel Pikar iz Francuske, smanjilo je kaznu Mustafi za još sedam godina.
Mustafa, koji je bio zapovednik jedinice BIA u sastavu OVK, proglašen je krivim za proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala "kolaborantima", u planinskom selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999.
 
Mustafa, prema presudi, svojim žrtvama mora da plati odštetu od 207.000 evra.
 
Po presudi, Mustafa i njemu potčinjeni vojnici OVK su, posle zlostavljanja, petoricu pritvorenih Albanaca, sredinom aprila 1999, pustili na slobodu, a jedan pritvorenik, koga su ostavili u Zlašu, preminuo je od posledica prebijanja i mučenja.
 
Mustafa je u pritvoru u Hagu od hapšenja, 24. septembra 2020. godine, a to vreme biće mu uračunato u kaznu.
 
U zahtevu za zaštitu zakonitosti, Mustafa je tražio i poništavanje osude za ubistvo kao ratni zločin, ali je Vrhovni sud to odbio.
  • 9

    11.09.2024 07:42
    Kad bi naši
    osuđivali i za zločine nad sopstvenim stanovništvom iz vrha države teško da bi iko ostao na slobodi .
  • samo

    11.09.2024 00:13
    pitam
    Jel postoji neki zlocin nad Srbima? I da se neko osudi za to ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija